Még nem késő felkészíteni az autót a télre

A téli gumiabroncsot nem elsősorban a havas úton való könnyebb haladásra találták ki.

2021. 12. 13. 10:15
null
Wildeshausen, 2021. február 7. Hókotrók az A1-es autópályán, az észak-németországi Wildeshausennél 2021. február 7-én, amikor hóvihar vonul át a térségen. MTI/EPA/Focke Strangmann Fotó: Focke Strangmann
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még nem késő felkészíteni az autót a télre a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) szakértői szerint. A téli abroncsok használatát – számos európai országgal ellentétben – jogszabály nálunk nem teszi kötelezővé, de ne is ezért cseréljük le a hideg hónapokra a nyári szettet, legkésőbb novemberben: 

a téli gumiabroncsot nem elsősorban a havas úton történő könnyebb haladásra találták ki, hanem arra, hogy a 7°C-nál hidegebb aszfalton is kellő tapadást biztosítson. 

Szinte mindegy, mennyire óvatosan vezetünk, ha elhasznált, kopott vagy az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsok miatt az autó nem engedelmeskedik. A téli abroncsok esetén az ajánlott minimális profilmélység 4 milliméter.

Télen, amikor elszaporodnak a kátyúk, lehetőleg ne hajtsunk bele a vízzel kitöltött lyukba! Ha megoldható, haladjunk abban a sávban, amelyet a közvilágítás jobban megvilágít. 

Érdemes egy szombat délutánt rászánni, és gyakorolni havas, csúszós úton a manőverezést. 

Sokan meglepődnek, hogy az autó nem úgy reagál, ahogy megszokták: például, ha megcsúsztunk, nem a csúszás irányával ellenkező irányba, hanem azzal azonos irányba kell kormányozni az autót a megpördülés elkerülésére.

Indulás előtt takarítsuk le rendszeresen a fényszórók felületét. Ez az egyszerű mozdulat nagyságrendekkel növelheti a belátható útszakasz hosszát. 

Tartsunk a kabátzsebben zárjegesedést gátló sprayt. Hasonlóan jó szolgálatot tehet a jégoldó spray a szélvédő és a tükrök megtisztításában. 

Töltsük fel fagyálló folyadékkal az ablakmosó tartályát. Ellenőrizzük az olaj-, illetve a hűtővíz szintjét, és az akkumulátor töltöttségét. Ha a szélvédőt vékony jégréteg borítja – ráfagyott a reggeli harmat – ne indítsuk el az ablaktörlőt!  Legyen nálunk elakadást jelző háromszög, izzókészlet, elsősegély-doboz, fényvisszaverő mellény. A vontatókötél és a bikakábel nem sok helyet foglal, de ha szükség van rá, mással nehezen váltható ki – tegyük be a csomagtartóba! 

Borítókép: hóeltakarító gépek dolgoznak az autópályán (Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.