időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Okoserdőt fejleszt a Soproni Egyetem és az Albacomp

Magyar Nemzet
2021.12.01. 19:20 2021.12.01. 19:33
Okoserdőt fejleszt a Soproni Egyetem és az Albacomp

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp Kft. az első magyarországi okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére – közölte az egyetem az MTI-vel szerdán.

A tájékoztatás szerint a Soproni Egyetem által létrehozott okoserdő technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nemcsak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi sokkal pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodással olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. A megállapodás szerint az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre – írták.

A megállapodást az egyetem nevében Fábián Attila rektor, az Albacomp részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója írta alá.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Róka László)