Újabb támogatás segíti a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését

A munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás.

Magyar Nemzet
2021. 12. 02. 10:00
BOD Sndor
Sajszentpter, 2021. jlius 9. Bod Sndor, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium (ITM) foglalkoztatspolitikai llamtitkra beszl a Fnix Megvltozott Munkakpessg Nonprofit Kft. zemcsarnoknl tartott sajttjkoztatn Sajszentpteren 2021. jlius 9-n. A vilgot sjt jrvnyhelyzet ellenre a cg sajszentpteri gyrban meg tudtk tartani a munkavllalkat, folyamatos a termels, vilgpiaci termket gyrtanak, tbb mint szzan. Az egy ve tadott, 185 milli forintbl megplt, 500 ngyzetmteres zemben megvltozott munkakpessgek mrks sbakancsokat ksztenek. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Decembertől már a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő-támogatása programban – emlékeztetett Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a program kiterjesztése így újabb lehetőséget teremt az elhelyezkedésre 

  • a 25–30 év közötti pályakezdőknek,
  • a kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozóknak,
  • az ötven év felettieknek
  • a közfoglalkoztatottaknak,
  • a közfoglalkoztatásból legfeljebb harminc napja kilépőknek,
  • és a tartósan munkanélkülieknek.

Az állami hozzájárulás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó összegének száz százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a minimálbér 150 százaléka. 

Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg. A folytatásban fél éven keresztül igényelhető a Vállalkozások munkaerő-támogatása is, ami akár havi százezer forintot jelenthet a foglalkoztatónak. A részletes dokumentáció már elérhető a foglalkoztatási portálon. A program célja, hogy a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében megkönnyítse az elhelyezkedést. Az államtitkár ismertette: a legfrissebb adat szerint több mint 29 ezer újonnan felvett munkavállalójuk után összesen közel 16 milliárd forintot ítéltek meg eddig a munkaadóknak.

A regisztrált álláskeresők száma a járványhelyzet okozta megugrás után 242 ezer fő közelébe csökkent Magyarországon. E mutató az elmúlt harminc évben csak 2019 végén volt alacsonyabb. A baloldali kormányok utolsó teljes évében ezzel szemben több mint hatszázezer álláskeresőt tartottak nyilván – tette hozzá Bodó Sándor. 

Borítókép: Bodó Sándor (Fotó: MTI/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.