időjárás °C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Újabb támogatás segíti a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését

Magyar Nemzet
2021.12.02. 10:00 2021.12.02. 11:06
Újabb támogatás segíti a hátrányos helyzetűek elhelyezkedését

Decembertől már a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencven napos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő-támogatása programban – emlékeztetett Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: a program kiterjesztése így újabb lehetőséget teremt az elhelyezkedésre 

  • a 25–30 év közötti pályakezdőknek,
  • a kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozóknak,
  • az ötven év felettieknek
  • a közfoglalkoztatottaknak,
  • a közfoglalkoztatásból legfeljebb harminc napja kilépőknek,
  • és a tartósan munkanélkülieknek.

Az állami hozzájárulás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó összegének száz százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a minimálbér 150 százaléka. 

Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg. A folytatásban fél éven keresztül igényelhető a Vállalkozások munkaerő-támogatása is, ami akár havi százezer forintot jelenthet a foglalkoztatónak. A részletes dokumentáció már elérhető a foglalkoztatási portálon. A program célja, hogy a teljes foglalkoztatottság elérése érdekében megkönnyítse az elhelyezkedést. Az államtitkár ismertette: a legfrissebb adat szerint több mint 29 ezer újonnan felvett munkavállalójuk után összesen közel 16 milliárd forintot ítéltek meg eddig a munkaadóknak.

A regisztrált álláskeresők száma a járványhelyzet okozta megugrás után 242 ezer fő közelébe csökkent Magyarországon. E mutató az elmúlt harminc évben csak 2019 végén volt alacsonyabb. A baloldali kormányok utolsó teljes évében ezzel szemben több mint hatszázezer álláskeresőt tartottak nyilván – tette hozzá Bodó Sándor. 

Borítókép: Bodó Sándor (Fotó: MTI/Vajda János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.