A magyar gazdaság nagyobb növekedésére számít a Világbank

Idén öt, jövőre 4,7 százalékos bővüléssel számol Magyarországon a Világbank.

Magyar Nemzet
2022. 01. 12. 11:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világbank javította idei magyar GDP-prognózisát. A magyar gazdaság – a tavalyi 6,8 százalék után – idén öt százalékkal bővül a júniusban várt 4,7 százalékkal szemben – olvasható a nemzetközi szervezet szerdán közzétett jelentésében. Előrejelzésük szerint a bővülés üteme jövőre 4,3 százalék lehet.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-bejegyzésében arra emlékeztetett

A kormány azon dolgozik, hogy megőrizze a magyar gazdaság újraindításában elért lépéselőnyt, és a lassuló világgazdasági környezetben is dinamikus növekedési pályán tartsa a magyar gazdaságot.

A magyar GDP-prognózissal szemben a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését ugyanakkor rontotta a Világbank. Ennek várható okai a koronavírus-járvány, a csökkenő fiskális ösztönzők és az ellátási láncokban tapasztalható folyamatos fennakadások.

A világgazdaság kilátásai (Global Economic Prospects, GEP) című jelentésében a szervezet azzal számol, hogy idén 4,1 százalékkal nő a globális gazdaság a tavaly júniusban várt 4,3 százalék helyett. A jelentés összeállítói egyben 0,2 százalékponttal, 5,5 százalékra fogták vissza a globális GDP tavalyi növekedésére vonatkozó becslésüket.

Borítókép: A Világbank washingtoni épülete (Fotó: VG.hu, Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.