időjárás 18°C Csanád, Emil 2022. május 28.
logo

Azok a Gyurcsányék emlegetnek megfigyelést, akik saját politikai céljaikra használták a titkosszolgálatokat

Műtrágyát kiváltó fejlesztéseket támogat a minisztérium

Magyar Nemzet
2022.01.26. 15:15
Műtrágyát kiváltó fejlesztéseket támogat a minisztérium

Trágyafeldolgozó üzemek létrehozását segítő új támogatási konstrukciót készít elő az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István, a tárca vezetője. A miniszter szerint a mezőgazdaság számára kulcsfontosságú a tápanyag-utánpótlás és a műtrágya minél magasabb fokú kiváltása.

Nagy István szerint a trágyafeldolgozó üzemek fejlesztése közvetlenül és jelentősen segíti a mezőgazdasági termelőket az egyre szigorodó uniós környezet- és klímavédelmi elvárásoknak történő megfelelésben.

A szervestrágya fermentálásával olyan termékek állíthatók elő, amelyek az üzemi szántóföldi növénytermesztésben, kertészetekben, továbbá a lakossági felhasználásban talajkondícionálóként alkalmazhatók. Így jelentősen mérsékelhető a műtrágya-felhasználás és a környezet terhelése is. 

A tárca támogatja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó és a piaci keresletre alapozott kapacitásbővítő fejlesztéseket. Ma már működik ilyen üzem Magyarországon. 

– A trágyafeldolgozó üzemek létesítésének támogatása már most is több hazai beruházási program keretei közé beilleszthető, most azonban egy célzottabb konstrukció is készül – emelte ki a miniszter. 

Fotó: illusztráció (Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor)