Nagyot emelt az MNB az alapkamaton

Januári kamatdöntő ülésén ismét megemelte az alapkamatot a jegybank, mégpedig az eddigi jellemzően havi 30 bázisponttal szemben 50 bázisponttal.

2022. 01. 25. 14:13
MNB, Magyar Nemzeti Bank, forint Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig megszokott mértékűnél nagyobb mértékben, 50 bázisponttal emelte meg a jegybanki alapkamatot 2,90 százalékra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai kamatdöntő ülésén. Egyidejűleg a kamatfolyosót is ugyanilyen mértékben emelték: a folyosó alját jelentő egynapos jegybanki betét kamata ugyancsak 2,40 százalék lett, a folyosó tetejét jelentős egynapos fedezett jegybanki hitel kamata 4,90 százalék. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyhetes betét kamata, amely most a tényleges jegybanki kamatszintet jelenti, 4,90 százalékig növelhető a következő kamatdöntő ülésig. Az egyhetes betéti kamat mértékét az MNB csütörtökönként határozza meg.

A jegybank közleménye szerint az elmúlt hónapokban lassult a világgazdaság kilábalása, miközben a koronavírus-járvány újabb hullámai a helyreállást övező kockázatok újbóli emelkedését okozták. Az infláció számos ország esetében több évtizedes csúcsra emelkedett, amelyet a nyersanyag-, a termény- és az energiaárak tartós növekedése mellett az egyre több piacon megfigyelhető ellátási nehézségek is súlyosbítottak. 2021 decemberében az éves összevetésben számított infláció 7,4, míg a maginfláció 6,4 százalék volt. Az előző hónaphoz képest az infláció nem változott, ugyanakkor a maginfláció 1,1 százalékponttal emelkedett. 2021-ben a fogyasztói árak összességében 5,1 százalékkal emelkedtek, míg az átlagos maginfláció 3,9 százalékon alakult. 

Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint az infláció decemberben megközelíthette tetőpontját, ugyanakkor a korábban várthoz képest kitolódhat a ráta csökkenésének megindulása, a maginfláció a következő hónapokban viszont még tovább emelkedik. Az inflációs kockázatok a monetáris kondíciók további szigorítását indokolják. Az MNB az egyhetes betéti eszköz kamatának alakításával gyorsan és erőteljesen reagált az elmúlt hónapok pénz- és árupiaci kockázataira. Utóbbiak mérséklődtek december óta, miközben a maginfláció gyors emelkedése a tartós inflációs hatások erősödését jelzi. A Monetáris Tanács ezért indokoltnak tartja az alapkamat felzárkóztatását az egyhetes betéti kamat szintjéhez. 

Ezen folyamat keretében a Tanács az alapkamat-emelési ciklust havi ütemben, a decemberinél nagyobb lépésközzel folytatja. Az MNB továbbra is készen áll az egyhetes betéti eszköz kamatával gyorsan és rugalmasan reagálni, amennyiben azt a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok emelkedése indokolja. A Monetáris Tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.