Szijjártó: Segíteni kell a magyar cégek külföldi terjeszkedését

Ötven cég kapott összesen hetvenmilliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 01. 21. 16:20
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. december 3. Szijjrt Pter klgazdasgi s klgyminiszter a kormny s a Roche kztti stratgiai egyttmkdsi megllapods alrsn a minisztriumban 2021. december 3-n. A Magyarorszgon 37 ve jelen lv svjci Roche-csoport a globlis egszsgpiac egyik meghatroz szereplje, amely gygyszerszeti, diagnosztikai tevkenysge mellett minsgbiztostsi, valamint zleti szolgltatkzpontot is ltrehozott Budapesten. MTI/Balogh Zoltn Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gazdaság növekedési pályájának hosszú távú biztosításához segíteni kell a Magyarországon sikeres hazai vállalatok kijutását a nemzetközi piacokra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Székesfehérváron.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető támogatói oklevelet adott át a Videoton Holding Zrt. vezetőinek, s beszédében kiemelte, hogy a csaknem kilencezer embert foglalkoztató cég működése nemzetgazdasági szempontból is meghatározó. Az elektronikai vállalatcsoport 430 millió forintot nyert el bulgáriai telephelyének fejlesztésére a Külpiaci növekedési támogatás programjából. A projekt összköltsége 860 millió forint.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar cégek nemzetközi terjeszkedése hosszú folyamat, de jó hír, hogy a gazdaság dimenzióváltása már megkezdődött, s egyre több hazai szereplő hoz létre jelentős beruházásokat külföldön.

Rámutatott, hogy a kormány „kifektetési” stratégiája épp az ilyen vállalatok támogatására szolgál. Tájékoztatása szerint ennek részeként eddig ötven cég kapott összesen hetvenmilliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél. 

A listát Románia vezeti, ott tizenöt beruházást hirdettek meg, ezt Szerbia követi tíz projekttel. A miniszter arról is beszámolt, hogy míg a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben kizárólag rossz hírek érkeztek a világgazdaságból, Magyarországon a beruházások, a foglakoztatás és az exportteljesítmény is rekordot döntött tavaly – ismertette a távirati iroda.

– Teljesen új világgazdasági korszakba léptünk be Ez kihívás a magyar gazdaságnak, de egyben lehetőség is. Hiszen ha valaki jól tudja kezelni ezt a válságot, akkor a többiekkel szemben versenyelőnyre tehet szert – fogalmazott. A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik. Termékeinek mintegy háromnegyede a külföldi piacokon talál vevőre.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.