időjárás 13°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Szijjártó: Segíteni kell a magyar cégek külföldi terjeszkedését

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.21. 16:20 2022.01.21. 16:28
Szijjártó: Segíteni kell a magyar cégek külföldi terjeszkedését

– A gazdaság növekedési pályájának hosszú távú biztosításához segíteni kell a Magyarországon sikeres hazai vállalatok kijutását a nemzetközi piacokra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Székesfehérváron.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető támogatói oklevelet adott át a Videoton Holding Zrt. vezetőinek, s beszédében kiemelte, hogy a csaknem kilencezer embert foglalkoztató cég működése nemzetgazdasági szempontból is meghatározó. Az elektronikai vállalatcsoport 430 millió forintot nyert el bulgáriai telephelyének fejlesztésére a Külpiaci növekedési támogatás programjából. A projekt összköltsége 860 millió forint.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar cégek nemzetközi terjeszkedése hosszú folyamat, de jó hír, hogy a gazdaság dimenzióváltása már megkezdődött, s egyre több hazai szereplő hoz létre jelentős beruházásokat külföldön.

Rámutatott, hogy a kormány „kifektetési” stratégiája épp az ilyen vállalatok támogatására szolgál. Tájékoztatása szerint ennek részeként eddig ötven cég kapott összesen hetvenmilliárd forintot, amelyek erre alapozva 140 milliárd forint értékben hajtanak végre fejlesztéseket külföldi érdekeltségeiknél. 

A listát Románia vezeti, ott tizenöt beruházást hirdettek meg, ezt Szerbia követi tíz projekttel. A miniszter arról is beszámolt, hogy míg a koronavírus-járvány miatt az elmúlt két évben kizárólag rossz hírek érkeztek a világgazdaságból, Magyarországon a beruházások, a foglakoztatás és az exportteljesítmény is rekordot döntött tavaly – ismertette a távirati iroda.

– Teljesen új világgazdasági korszakba léptünk be Ez kihívás a magyar gazdaságnak, de egyben lehetőség is. Hiszen ha valaki jól tudja kezelni ezt a válságot, akkor a többiekkel szemben versenyelőnyre tehet szert – fogalmazott. A Videoton az Európai Unió három legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatója közé tartozik. Termékeinek mintegy háromnegyede a külföldi piacokon talál vevőre.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Balogh Zoltán