Több pénz jut idén a kerékpárutak fenntartására, fejlesztésére

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 20:00
Zalaszentgyörgy, 2021. november 26. Sötétben világító útburkolati jelek a Zalaegerszeg és Zalalövő közötti kerékpárút zalaszentgyörgyi szakaszán 2021. november 26-án. MTI/Varga György Fotó: Varga György Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedik idén a keretösszeg:

másfélszer több forrás jut 2022-ben az állami kezelésű kerékpárutak üzemeltetésére 

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az üzemeltetési és karbantartási feladatokon túl idén már a felújításokra is fedezetet nyújt az országos kerékpárút-hálózatra fordítható 1,5 milliárd forint. A minisztérium a tavalyi kerethez képest ötven százalékkal több támogatást ad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondjaira bízott mintegy ezer kilométernyi kerékpárút fenntartására.

Emlékeztettek: a kormány 2018-ban vonta be a hazai kerékpárút-hálózat fenntartásába a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Az elmúlt években, jellemzően önkormányzatoktól, összesen 1036 kilométernyi kerékpárút került a társaság kezelésébe. 

A Magyar Közút egységes gyakorlat szerint üzemelteti és tartja karban a lakott területen kívüli, főutakkal párhuzamos vagy törzshálózati szakaszokat. A közútkezelő mérnökségi hálózatára és szakembereire építve magasabb színvonalon, megbízhatóbban végzi a külterületi kerékpárutak fenntartását.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a tárca közleménye szerint elmondta: 2021 a kerékpározásban a rekordok éve volt, soha ennyien nem túráztak még biciklivel idehaza. Ez nem véletlen, ugyanis az elmúlt években új, régóta hiányzó kerékpárutak és -szakaszok készültek el. A Magyar Közút munkájának köszönhetően érezhetően javult az országos kerékpárutak állapota. 

Az építés és a karbantartás mellett jelenleg csaknem ezer kilométer kerékpárút tervezése van folyamatban. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése továbbra is azt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa egyik legélhetőbb, legegészségesebb országává váljon – tette hozzá Révész Máriusz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.