időjárás 14°C Evelin, Fülöp 2022. május 26.
logo

Több pénz jut idén a kerékpárutak fenntartására, fejlesztésére

Magyar Nemzet
2022.01.17. 20:00
Több pénz jut idén a kerékpárutak fenntartására, fejlesztésére

Emelkedik idén a keretösszeg:

másfélszer több forrás jut 2022-ben az állami kezelésű kerékpárutak üzemeltetésére 

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az üzemeltetési és karbantartási feladatokon túl idén már a felújításokra is fedezetet nyújt az országos kerékpárút-hálózatra fordítható 1,5 milliárd forint. A minisztérium a tavalyi kerethez képest ötven százalékkal több támogatást ad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. gondjaira bízott mintegy ezer kilométernyi kerékpárút fenntartására.

Emlékeztettek: a kormány 2018-ban vonta be a hazai kerékpárút-hálózat fenntartásába a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. Az elmúlt években, jellemzően önkormányzatoktól, összesen 1036 kilométernyi kerékpárút került a társaság kezelésébe. 

A Magyar Közút egységes gyakorlat szerint üzemelteti és tartja karban a lakott területen kívüli, főutakkal párhuzamos vagy törzshálózati szakaszokat. A közútkezelő mérnökségi hálózatára és szakembereire építve magasabb színvonalon, megbízhatóbban végzi a külterületi kerékpárutak fenntartását.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a tárca közleménye szerint elmondta: 2021 a kerékpározásban a rekordok éve volt, soha ennyien nem túráztak még biciklivel idehaza. Ez nem véletlen, ugyanis az elmúlt években új, régóta hiányzó kerékpárutak és -szakaszok készültek el. A Magyar Közút munkájának köszönhetően érezhetően javult az országos kerékpárutak állapota. 

Az építés és a karbantartás mellett jelenleg csaknem ezer kilométer kerékpárút tervezése van folyamatban. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése továbbra is azt szolgálja, hogy Magyarország 2030-ra Európa egyik legélhetőbb, legegészségesebb országává váljon – tette hozzá Révész Máriusz.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Varga György)