időjárás 6°C Elza 2022. december 1.
logo
Már nem csak Budapesten és a nagyvárosokban koncentrálódik a kereslet

Újabb bizonyíték a falusi csok jelentőségére

Pintér
2022.01.19. 20:10
Újabb bizonyíték a falusi csok jelentőségére

Országszerte élénkült a lakáspiaci kereslet és kínálat, olyannyira, hogy tavaly a települések 91 százalékában meghirdettek eladásra lakóingatlant. Az Ingatlan.com a saját adatain alapuló elemzése szerint az ország 3155 településéből ez 2869 olyan helységet jelent, ahol eladó ingatlan található. Összesen a települések 94 százalékánál volt érdeklődés eladó lakásra vagy házra. 2016-ban öt százalékkal kevesebb helyen hirdettek meg lakóingatlant és négy százalékkal kevesebb helyen keresték őket.

Már majdnem minden település lakáspiacán megjelentek az eladók és a vevők, amiben fontos szerepe van a 2019 nyarán bevezetett falusi csoknak.

Mivel nem csak a nagyvárosokban és Budapesten összpontosul a lakáspiaci kereslet és kínálat, ez a lakásdrágulás ütemére is fékező hatást gyakorol. Ráadásul a kisebb településeken magasabb összegű állami támogatásra jogosultak a vevők, ami az alacsonyabb ingatlanárak miatt a gyakorlatban még többet ér – értékelte a folyamatokat Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy

az ország legtöbb települését érintő keresleti-kínálati élénkülés az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat, különösen a nagyvárosok agglomerációs övezeteiben.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megye valamennyi településén volt érdeklődő eladó lakóingatlanokra 2021-ben. A fővárosban és Fejér megyében valamennyi kerületbe és településre érkezett friss kínálat.

Borítókép: Tállya déli részének látképe a Szent László király tiszteletére szentelt római katolikus templom épületével. (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.