A vasúti forgalom harmada veszett el a járványban

Az év végére csaknem helyreállt a szolgáltatók teljesítménye a CER szerint.

2022. 02. 14. 14:06
2022.02.10. Budapest Elektromos szállítók kamion, konténer, árúszállítás, vasút Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti forgalom nem kevesebb mint 33 százaléka esett ki az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt – állapította meg az Európai Vasúti és Infrastrukturális Vállalatok Közössége (CER) által végzett felmérés. Ez 

csaknem négymilliárd eurós veszteséget jelentett az árufuvarozási szolgáltatóknak 

(12 százalékos veszteség 2020-ban és tízszázalékos 2021-ben). A vasúti személyszállítási piacot sokkal súlyosabban érintette: több mint 46 milliárdos veszteséget szenvedett el a személyszállítási szolgáltatások területén (41 százalékot 2020-ban és 36 százalékot 2021-ben) – tette közzé Railfreight.com.

A 2020-as év minden tekintetben nehezebb volt, mint a tavalyi. Az iparág összességében mintegy 27 milliárd eurós bevételkiesést szenvedett el 2020-ban, szemben a 2021-es mintegy 23 milliárd euróval. Bár a különbség nem tűnik jelentősnek, mind a személy-, mind a teherszállítási szektor sokkal jobb helyzetben volt 2021 decemberében, mint 2020 decemberében. 

2021 vége felé olyan felfutást tapasztaltak a forgalomban, hogy szinte visszaállt a pandémia előtti időszak rendje. 

Felmérése során a CER a járvány teljes időszakára vonatkozóan gyűjtötte a mennyiségi, valamint a bevételi adatokat. Az árufuvarozásban a mennyiség és a bevétel ingadozása erősen együtt mozog. Az átlagos mennyiségi veszteség tíz százalék körüli volt a vizsgált időszakban.

Borítókép: Áruszállító vonatok rakodása (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.