Csökkenhet az illegális égetések mértéke

Az agráriumban keletkező fóliahulladék hasznosításával jelentősen csökken a környezeti terhelés, amely így hozzájárul a teremtett világunk megóvásához is – mondta Nagy István agrárminiszter Kunszigeten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 02. 12. 16:30
Fotó: FEKETE ISTVAN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növénytermesztés és az állattartás során hazánkban is jelentős mértékben használnak a gazdák különböző műanyag fóliákat, amelyekből évente csaknem tízezer tonna hulladék képződik. Ennek begyűjtésére és gazdaságos újrahasznosítására eddig nem volt lehetőség – nyilatkozta az agrárminiszter. Nagy István közölte, hogy 

a szaktárca arra törekedett az elmúlt években, hogy csökkentse az illegális lerakások és égetések számát, 

így mérsékelve a fóliahulladék környezetre és a levegő tisztaságára gyakorolt káros hatásait. 

Hangsúlyozta: a kormány 2020-ban 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a fóliahulladékok szakszerű gyűjtéséhez. Ebből száz speciális gyűjtőkonténert helyeznek ki a hulladék képződéséhez közeli területeken, így egy átfogó gyűjtési rendszer valósulhat meg – pénteken egy ilyen gyűjtőpontot adott át az agrárminiszter Kunszigeten. 

Mint mondta, megkezdhetik működésüket a hédervári, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó helyszíneken kialakított gyűjtőpontok is.

Nagy István szerint a hulladékot újrahasznosító rendszer a lakosság és az ágazat érdekeit is szolgálja Fotó: Fekete István/Agrárminisztérium

A fóliahulladék gyűjtési rendszere olyan innovációra épül, amelynek révén úgynevezett száraz agglomerálásos eljárással a hulladékból olyan alapanyagot gyártanak, amelyből a mindennapokban, így a mezőgazdaságban is rendszeresen használt eszközök készülnek. 

Az agrártárca közleménye szerint 

a következő időszakban az ország több pontján is létesülnek ilyen, egyedülálló szabadalmi technológiát használó üzemek, amelyek fogadni tudják a fóliahulladékot. 

– A rendszer egyaránt szolgálja a lakosság, a mezőgazdasági ágazat, a vállalkozói szektor, valamint a hulladékgazdálkodási szakpolitika céljait, és egyben a körforgásos gazdasági modell egyik mezőgazdasági mintapéldája – fogalmazott Nagy István.

Borítókép: az agrárminiszter átadja a kunszigeti gyűjtőpontot (Forrás: Fekete István/Agrárminisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.