időjárás 2°C Mária 2022. december 8.
logo

GVH: Megtévesztő lehet az Ingatlan.com

Magyar Nemzet
2022.02.11. 11:36 2022.02.11. 11:47
GVH: Megtévesztő lehet az Ingatlan.com

Jelentős információkat hallgathat el a magánhirdetők előtt, megtévesztő lehet a fogyasztóknak szóló tájékoztatásuk, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Ingatlan.com üzemeltetőivel szemben – közölte a versenyhatóság. 

A vizsgálat alapja az, hogy az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt. a weboldalán különböző árú hirdetési csomagokat kínál külön magánhirdetők, és külön az ingatlanirodák számára. 

Azonban a magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetéskiemelés – amely lehetővé teszi a hirdetések előresorolását a listában – egy speciális kreditrendszer alapján történik, ám ennek jellegzetességeit az üzemeltető elhallgathatja a fogyasztók elől. 

Hátrányban lehetnek a magánhirdetők? Fotó: Bach Máté

A GVH szakemberei szerint 

a magánhirdetők így feltehetően nem kapják meg a megfelelő információkat sem a kreditrendszerről, sem pedig a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről,

továbbá arról sem, hogy ezek miképpen befolyásolják a hirdetések megjelenési sorrendjét. 

A fogyasztók valószínűleg nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról a tényről sem, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák – a kizárólag számukra elérhető licitlehetőség révén – célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozícionálhatják a saját reklámjaikat – jelezték.

A versenyfelügyelet kiemelte, hogy az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy jogsértés történt, azt a tények tisztázásával a három hónapos vizsgálati időtartam alatt bizonyíthatják. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal meghosszabbítható.

 

Borítókép: A weboldalon lévő tájékoztatást vizsgálja a hivatal (Fotó: Katona Vanda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.