GVH: Megtévesztő lehet az Ingatlan.com

Egyelőre vizsgálják, hogy félrevezeti-e a magánhirdetőket a hirdetési oldal tájékoztatása a pluszszolgáltatás kapcsán.

Magyar Nemzet
2022. 02. 11. 11:36
2020.04.01. eladó lakás ingatlan Fotó: Katona Vanda Magyar Nemzet Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős információkat hallgathat el a magánhirdetők előtt, megtévesztő lehet a fogyasztóknak szóló tájékoztatásuk, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Ingatlan.com üzemeltetőivel szemben – közölte a versenyhatóság. 

A vizsgálat alapja az, hogy az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt. a weboldalán különböző árú hirdetési csomagokat kínál külön magánhirdetők, és külön az ingatlanirodák számára. 

Azonban a magánhirdetők fizetős hirdetési csomagjaihoz járó, illetve általuk extra szolgáltatásként is vásárolható hirdetéskiemelés – amely lehetővé teszi a hirdetések előresorolását a listában – egy speciális kreditrendszer alapján történik, ám ennek jellegzetességeit az üzemeltető elhallgathatja a fogyasztók elől. 

Hátrányban lehetnek a magánhirdetők? Fotó: Bach Máté

A GVH szakemberei szerint 

a magánhirdetők így feltehetően nem kapják meg a megfelelő információkat sem a kreditrendszerről, sem pedig a csomag díjáért jóváírt kreditek mennyiségéről,

továbbá arról sem, hogy ezek miképpen befolyásolják a hirdetések megjelenési sorrendjét. 

A fogyasztók valószínűleg nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról a tényről sem, hogy az oldalon szintén hirdető ingatlanirodák – a kizárólag számukra elérhető licitlehetőség révén – célzottan a fogyasztók hirdetései elé pozícionálhatják a saját reklámjaikat – jelezték.

A versenyfelügyelet kiemelte, hogy az eljárás megindítása még nem jelenti azt, hogy jogsértés történt, azt a tények tisztázásával a három hónapos vizsgálati időtartam alatt bizonyíthatják. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal meghosszabbítható.

 

Borítókép: A weboldalon lévő tájékoztatást vizsgálja a hivatal (Fotó: Katona Vanda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.