Menekülnek a légitársaságok Kijevből

Több mint félmilliárd dollárt különített el a Kijevbe repülő légi fuvarozók és biztosítótársaságok félelmeinek csillapítására az ukrán kabinet. A légitársaságok és a repülőgépek tulajdonosai nem szeretnének a Malaysian Airlines sorsára jutni, amelynek személyszállítóját 2014-ben lőtték le Ukrajna felett.

2022. 02. 14. 12:57
null
Légiirányítók, repülő ,repülőtér, wizzair, lufthansa, Liszt Ferenc repülőtér, ferihegy Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erősödő biztonsági aggodalmakra válaszul egyes légitársaságok már törölték járataikat Ukrajnába, míg mások a lízingcégek kérésére átirányították a repülőgépeket. A hétvégén a KLM Royal Dutch Airlines megerősítette, hogy felfüggeszti napi kétszeri járatait az ukrán fővárosba, Kijevbe. Néhány héttel ezelőtt a KLM leállította repülőszemélyzeteinek éjszakai pihenését Ukrajnában. A német Lufthansa légitársaság állítólag újragondolja ukrajnai járatainak közeljövőjét, míg az ukrán charter légitársaság, a SkyUp járatát Kisinyovba irányították a hétvégén, miután a gép ír tulajdonosa megtiltotta gépeinek repülését az ukrán légtérben – olvasható a SimpleFlying.com híroldalon. A viszontbiztosítók állítólag azt közölték az ukrán biztosítótársaságokkal, hogy repülőgépeiket nem kívánják kitenni háborús kockázatoknak. 

A légitársaságok, biztosítók és lízingbeadók emlékezetében még élénken él a Malaysian Airlines járatának lelövése Ukrajna felett 2014-ben. 

Az ukrán kormány azonban továbbra is szeretné fenntartani a nemzetközi légi járatokat. 

A nemzetközi repülőjáratok elkerülik az ukrán légteret. Fotó: Flightradar.com

 

– A kormány 16,6 milliárd UAH-t (592 millió USD) különít el a járatok folytonosságának garantálására Ukrajna légterében. A mai döntés lehetővé teszi a légi közlekedési piac helyzetének stabilizálását, és állami garanciákat biztosít a lízing- és biztosítótársaságoknak – mondta Denys Shmygal ukrán miniszterelnök. – Ez a döntés stabilizálja a helyzetet a légi utasszállítás piacán, és garantálja a jelenleg külföldön tartózkodó állampolgáraink visszatérését Ukrajnába. Egy másik, szintén vasárnap kiadott közleményében az ukrán kormány közölte, hogy 

az ország feletti légtér nyitva maradt, és az állam azon dolgozik, hogy megelőzze a légitársaságok kockázatait.

Vasárnap a Wizz Air volt az egyetlen külföldi légitársaság, amely berepült a kijevi Sikorszkij nemzetközi repülőtérre (IEV). A forgalmasabb Boryspil Nemzetközi Repülőtéren (KBP) sokféle légitársaság szállt le vasárnap, köztük a Ryanair, a Qatar Airways, a Flydubai, a SWISS, a Lufthansa és a Turkish Airlines. Az ukrán kormány azt szeretné, hogy a lehető legtöbb légitársaság továbbra is felkeresse az ukrán légikikötőket. Fenn kívánják tartani az ország légi kapcsolatát, az emberek be- és ki utazását. A héten kiderül, hogy a több mint félmilliárd dolláros finanszírozás ellátja-e a feladatát, és kitartásra ösztönzi-e a légitársaságokat.

Borítókép: a Wizz Air járata szállt le utoljára a Sikorszkij nemzetközi repülőtérre (Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.