Tovább támogatják a munkahelyi képzéseket

Elszámolhatóvá válnak projektmenedzsment és a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó költségek, valamint a képzési terv kiadásai.

Magyar Nemzet
2022. 02. 03. 10:30
null
Székesfehérvár, 2021. december 14. Dolgozók a Hydro Extrusion Hungary Kft. székesfehérvári üzemében a cég beruházásáról tartott sajtótájékoztató napján, 2021. december 14-én. A Hydro 32 milliárd forintból épít új, 90 ezer tonnás öntödét Székesfehérváron, amelyhez a kormány 2,6 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyújt. A beruházás hetven új munkahelyet hoz létre. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja a magyar vállalkozások fejlődésének elősegítése, ezért 

15 milliárd forintos keretösszeggel folytatódik a munkahelyi képzéseket ösztönző támogatási program. A második szakaszban az ötvennél kevesebb főt foglalkoztató hazai mikro- és kisvállalkozások 70  százalékos támogatást igényelhetnek 

a dolgozóik vállalati képzéséhez – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. György László csütörtökön a szaktárca közleményében jelezte, hogy a programban a munkavállalóknak továbbra is a feladataik ellátásához szükséges kompetenciákat kell elsajátítaniuk, vagyis digitális készségeket vagy idegen nyelvet kell tanulniuk. 

A munkáltatók számára változatlanul kikötés marad, hogy legalább egy évig tovább foglalkoztassák a résztvevőket, míg a bérüket kötelező megemelni a 2021. évi átlagbérükhöz képest. 

A GINOP Plusz 3.2.1 pályázat második szakaszában február 15-étől lehet benyújtani a kérelmeket az Nszf.munka.hu oldalon keresztül.

A kormány tovább támogatja a kkv-k munkahelyi képzéseit Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap

Változik a maximális támogatás összege: a mikro-, kis- és középvállalkozások számára 50-ről 75 millió forintra, míg a nagyvállalatok esetén 100-ról 150 millió forintra nő a támogatás az előző szakaszhoz képest.

Emellett az is újdonság az is, hogy a meghatározott kereteken belül elszámolhatóvá válnak projektmenedzsment és a szakmai megvalósításhoz kapcsolódó költségek, továbbá a projekt-előkészítés kiadásai, így például a képzési terv készítése. 

Az innovációs minisztérium azt is jelezte, hogy 

a munkavállalónként maximálisan elszámolható képzési költség alapesetben 200 ezer forintról 250 ezer forintra, míg a kiemelt területek esetében 300 ezer forintról 350 ezer forintra emelkedik, 

és ezzel párhuzamosan 25 százalékkal nőnek a maximálisan elszámolható óradíjak. 

A képzések a vállalati igényeknek megfelelően lehetnek céges belső képzések, de külső oktatási intézményeket is igénybe vehetnek a vállalkozások, miközben egyszerűsödik az ezek kiválasztásához szükséges dokumentáció.

A támogatási program első fordulójában 187 cég közel 11 ezer munkavállaló képzésére adott be támogatási igényt. Ekkor az ország valamennyi régiójából és a gazdaság szinte valamennyi ágazatából érkeztek kérelmek a feldolgozóipartól kezdve, a kereskedelmen át, a turizmusig. A legnépszerűbbek a kompetenciaképzések voltak, azonban jelentős arányban pályáztak a cégek szakmai és IT képzésekre is – idézte fel György László.

– Közösen a vállalkozásokkal megnyertük a 2010-es évtizedet, és az a célunk, hogy a következő évtizedeket is megnyerjük – fogalmazott.

A World Economic Forum becslése szerint 

2025-re az élvonalbeli technológiáknak, a robotizációnak és az automatizációnak köszönhetően 12 millió új munkahely jön létre. Ehhez a magyaroknak ott kell lenniük az új munkahelyek megszületésénél, 

amit többek között a munkavállalók képzésével érhetünk el – állapította meg, kiemelve, hogy Magyarországon 2010 óta támogatják azokat a vállalkozásokat, amelyek a tudásba fektetnek. – Mert akik így tesznek, azok a jövő munkahelyeibe fektetnek – fűzte hozzá.

 

Borítókép: az automatizáció több millió új munkahelyet hoz létre (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.