időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Itt az újabb fordulat az ingatlanpiacon

Magyar Nemzet
2022.03.18. 10:40 2022.03.18. 11:32
Itt az újabb fordulat az ingatlanpiacon

A gazdasági környezet, így a gyorsuló infláció, az Ukrajnában zajló háború miatt bizonytalanabbá váltak a gazdasági kilátások, ez pedig a lakáspiacra is hatást gyakorolt. Ahogyan arra számítani lehetett, a lakásvásárlók egy része rákapcsolt, jelentősen csökkent ugyanis az eladási idő mind a fővárosban, mind a Budapesten kívüli piacon – olvasható az Ingatlan.com friss elemzésében.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője szerint az év eleji gyorsulásra már korábban lehetett számítani. Sokan tartanak a lakások további drágulásától, ezért minél hamarabb szeretnének lépni. 

Többen azért is előre hozták az adásvételeket, mert az infláció ellenszereként alkalmazott kamatemelések miatt drágulás látható és várható a lakáshitelek terén is. 

A befektetési célú vásárlók viszonyulása a helyzethez még kérdéses, mivel már számos olyan befektetés elérhető, ami az ingatlanoknál magasabb hozamot ígér. A vevők aktivitása várhatóan lecseng az első félév végére, ami őszre új helyzetet eredményezhet az ingatlanpiacon. Az Ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy 

Budapesten továbbra is a panellakások kelnek el a leggyorsabban. A lakótelepi lakások sikere nem meglepő, hiszen olcsóbbak a téglaépítésű társaiknál és a családi házaknál. 

Idén a fővárosi panelek már 51 nap alatt gazdára találtak a tavalyi első negyedév 85 napjával szemben. A téglaépítésű fővárosi lakások értékesítési ideje az idén 102 napra csökkent. Ugyanez tavaly átlagosan 113 napig tartott.

A fővárosi családi házaknál az idén átlagosan 144 napot kellett várni egy-egy vevőre. Ez a tavalyi 121 napos eladási időhöz képest növekedést jelent. Az idei adatok alapján március első két hetében a házak nagyon gyorsan, 65 nap alatt elkeltek, míg januárban és februárban jóval több idő volt szükséges az eladáshoz.

A Budapesten kívüli piacon is jól látszik a gyorsulás. Ebben az évben a megyei jogú városokban lévő lakások eladása 61 nap alatt megtörtént, miközben 2021-ben ehhez több mint egy hónappal több időre, 102 napra volt szükség átlagosan. A megyei jogú városokban lévő házakra is hamar bejelentkeztek a vásárlók: az idén 95 nap alatt elkeltek, míg a múlt évben viszont 144 nap volt a jellemző.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Magyar Nemzet/Katona Vanda)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.