Szijjártó: Magyarországé lehetne az adócsökkentések Európa-bajnoki címe

Tizenkét éve az európai uniós rangsorok végén kullogtunk, a szégyenpadra ültettek minket, míg ma éllovasok vagyunk – mondta a miniszter.

Magyar Nemzet
2022. 03. 21. 17:25
SZIJJÁRTÓ PÉTER
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentõ sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. elõre tölthetõ, steril injekciós fecskendõk elõállításával bõvíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha lenne ilyen verseny, akkor Magyarországé lehetne az adócsökkentések Európa-bajnoki címe, ráadásul a közterhek mérséklésével párhuzamosan hazánk a kontinens gazdasági rangsorainak végéről az élre került – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bonyhádban.

A tárcavezető a Knipl Kft. beruházásának átadásán kijelentette, hogy a magyar gazdaság nagy utat járt be az elmúlt időszakban, és komoly sikereket ért el a rendkívüli nehézségek ellenére. Ezekhez pedig szerinte a kormány beruházásbarát, munkahelyteremtést segítő politikájára is szükség volt.

Tizenkét éve az európai uniós rangsorok végén kullogtunk, a szégyenpadra ültettek minket, míg ma éllovasok vagyunk

– fogalmazott. Hozzátette, hogy Magyarország ezen időszakban szinte végig a dupláját produkálta a közösség átlagos gazdasági növekedésének, sorra dőltek az export- és beruházási rekordok, s egymillióval többen dolgoznak ma az országban, mint 2010-ben. Mindeközben ha lenne ilyen verseny, akkor szerintem az Eb-bajnoki címet kioszthatnák nekünk az adócsökkentések tekintetében – mondta.

A festéstechnológiai berendezések gyártásával foglalkozó, hazai tulajdonú Knipl Kft. 566 millió forintos beruházásához az állam 283 millió forint támogatást nyújtott, így hozzájárulva 345 munkahely megőrzéséhez.

Szükség is van az erős gazdaságra, ugyanis amikor már éppen azt lehetett hinni, hogy lesz egy kis nyugalom, akkor kitört a háború a szomszédban, ennek pedig kezelni kell a következményeit – fogalmazott a miniszter. 

A jó gazdasági teljesítményben nagy szerepe van annak az 1434 bátor vállalatnak, amelyek a kormány robusztus beruházásösztönzési programjának részeként 1700 milliárd forintnyi beruházás megindításáról döntöttek az utóbbi két év során, így megmentve 270 ezer munkahelyet – mondta. Kiemelte: a magyar tulajdonú cégek mára megerősödtek annyira, hogy az említett, fejlesztéseket meghirdető társaságok mintegy nyolcvan százaléka közülük került ki.

A miniszter végül arra is kitért, hogy a lehetőséggel Tolna megyében tizenhat cég élt, amelyek összesen 8,5 milliárd forint értékben hajtottak és hajtanak végre beruházásokat a kormány négymilliárd forintos támogatásával, így hozzájárulva 2200 munkahely megőrzéséhez. Hozzátette: a megyében 2010-ben tíz százalék körüli volt a munkanélküliség, ez mára az országos átlag alá csökkent, 2,2 százalékra.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Balogh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.