Szünetel az áruforgalom az ukrán „selyemúton”

Magyarország számára kiemelten fontos a távol-keleti vasúti kapcsolat működése.

2022. 03. 09. 8:06
2022.02.10. Budapest Elektromos szállítók kamion, konténer, árúszállítás, vasút Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai orosz katonai támadások miatt jelenleg szünetel az országon áthaladó vasúti teherszállítás. Ezzel szemben a legfontosabb Kína–Európa-folyosón – Kazahsztánon, Oroszországon és Fehéroroszországon keresztül – közlekedő tehervonatok a megszokott módon közlekednek. Az RZD Logistics szerint az Ukrajnán áthaladó tranzit az út nyugati irányú konténerforgalmának mindössze két százalékát adta 2021-ben – tette közzé a RailFreight.com.

Magyar szempontból azonban kiemelt fontosságú az Ukrajnán átvezető kereskedelmi út. 

Szerencsére ezt Kína is így látja: az év elején Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök hangsúlyozta Ukrajna jelentőségét az ukrán elnöknek küldött levélben. Magyarország alapvetően érdekelt a forgalom továbbfejlesztésében, ezért 

a magyar kormány a közelmúltban 12,4 milliárd forintos beruházást jelentett be az Ukrajnával határos záhonyi régióban, illetve napokon belül megnyílik Fényeslitkén az East–West Gate (EWG) intermodális terminál. 

A harmincmilliárd forintos magánberuházásból épült létesítmény évente akár egymillió darab húszlábas konténert is tud kezelni.

A fejlesztések ellenére Ukrajna vasúti infrastruktúrájának állapota elavult, ami nem engedi tovább növekedni a tranzitforgalmat – nyilatkozta októberben Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

Borítókép: Konténerterminál Budapest környékén (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.