Az uniós csatlakozás óta nem volt ennyi vidékfejlesztési támogatás

A kormány nyolcvan százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozást a korábbi 17 százalékról, amelynek köszönhetően a vidékfejlesztési program pénzügyi kerete jelentősen megnőtt.

Magyar Nemzet
2022. 04. 20. 17:51
20200423 MN Hajdú-Bihar Megye mezőgazdaság illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány nyolcvan százalékra emelte a nemzeti társfinanszírozást a korábbi 17 százalékról, amelynek köszönhetően a vidékfejlesztési program pénzügyi kerete jelentősen megnőtt. A 2007–2013-as időszakban 1550, 2014–2020-ban 1400, a 2021–2022-es időszakban 1500 milliárd forint, összességében 2027-ig 4265 milliárd forint jut vidékfejlesztésre – mondta Viski József, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének közgyűlésén Gödöllőn. Hozzátette: a beruházási pályázatokra 1600 milliárd forintnyi igény érkezett be, amely ötszázmilliárddal több a meghirdetettnél, ezért megemelte a tárca az egyes pályázatok keretösszegeit.

Viski József szavai szerint a vidékfejlesztési program 2014–2022-es időszakában összesen bő 2900 milliárd forint áll rendelkezésre. 

– Közel háromszázezer támogatott kérelem gyűlt össze az elmúlt nyolc évben a vidékfejlesztési programban, eddig 2865 milliárd forintnyi forrásra tettünk már kötelezettségvállalást, lényegében a program keretösszege elfogyott – tette hozzá.
A kifizetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy kétszázmilliárd forint híján a 2014–20-as forrásokat ki is fizették a kedvezményezetteknek. A helyettes államtitkár szerint vannak közel száz százalékban elbírált támogatási konstrukciók, a később benyújtott tavaly év végi és idei benyújtású pályázatok esetén pedig legkésőbb ősszel születnek meg a támogatói döntések.

– Az átmeneti források biztosították, hogy nagy összegű pályázatokat tudtunk kiírni, emeltük a keretösszeget és az adható maximális támogatás összegét is – tette hozzá.

Az átmeneti források helyzetével, illetve a társfinanszírozás emelésével kapcsolatban kifejtette, hogy több mint ezermilliárd forintnyi beruházási támogatás és 450 milliárd forintnyi agrár-környezetgazdálkodási, valamint az ökológiai gazdálkodást segítő támogatás kihelyezése történt meg a piacra az elmúlt hetekben.


A helyettes államtitkár hangsúlyozta: 

ilyen mértékű támogatással az uniós csatlakozás óta nem tudtunk szolgálni a magyar gazdáknak.
A kihívásokkal kapcsolatban felidézte, hogy az Agrárminisztérium segítséget nyújt a megvalósítási határidők meghosszabbításával, illetve az építőipari árak emelkedéséből adódó többletköltségek kompenzálásával. A precíziós gazdálkodás területén a százmilliárd forintos géptámogatási keretösszeget közel a duplájára kellett emelni, mert közel háromezer támogatási kérelem érkezett be. Ezek közül több mint 2200-ról született támogató jellegű döntés és az egy százalékot sem éri el az elutasítottak száma.

– A vidékfejlesztési programban 2023 és 2027 között 2800 milliárd forint fog rendelkezésre fog állni – zárta szavait Viski József az AM közleménye szerint.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.