Eddigi legjobb eredményét érte el az Opus Global

Bár a csoport működési költségei is növekedtek 2021-ben, de ez a változás elmaradt a bevételek növekedésétől.

Magyar Nemzet
2022. 04. 08. 18:06
null
Budapest 2020.10.08. BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációk foto: Kallus György/Világgazdaság Fotó: KALLUS GYORGY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fennállásának legjobb eredményét érte el az Opus Global Nyrt. – derül ki a vállalatcsoport a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett 2021-es jelentéséből. A cégcsoport tavaly a világjárvány újabb és újabb hullámai, valamint a világgazdaságban elinduló negatív makrogazdasági folyamatainak hatása ellenére is konszolidált szinten 889,5 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 314,5 milliárd forint saját tőkével zárt, míg a teljes átfogó eredménysoron 41,6 milliárd forint nyereséget ért el.

Az Opus Global Nyrt. konszolidált szinten 307,8 milliárd forintos működési bevétel mellett több mint 45 milliárdos EBITDA-ról számolt be 2021. évi IFRS szerinti konszolidált éves jelentésében, amely megduplázódott a tavalyi értékhez képest. 

Bár a csoport működési költségei is növekedtek 2021-ben, de ez a változás elmaradt a bevételek növekedésétől, így a csoport tevékenységéből adódó üzemi eredménye 17,1 milliárd forint nyereség lett, ami 18,1 milliárdos eredménynövekedést jelent a tavalyi évi veszteséggel szemben – közölték. 

Az eredmény annak tükrében még kiemelendőbb, hogy az újonnan bekerülő energetikai társaságoknak csak az akvizíciójukat követő időszak  eredménye került a konszolidáció során bevonásra, így az Opus Tigáz Zrt. esetében csak kilenc-, az Opus Titász Zrt. esetében pedig csak négyhavi eredmény. 

A jelentés aláhúzza: a 2021-es év meghatározó stratégiai célkitűzésének megvalósítása, az energetika szegmensének kiépítése és integrációja sikerrel zárult, amelynek köszönhetően az Opus Csoport a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé vált – írják. 

Az Opus Csoport konszolidált adózott eredmény szinten 2021. évben 41,6 milliárd forintot ért el, a csoport eszközértéke pedig 889,5 milliárd forint, így 58,8 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A csoport konszolidált saját tőke értéke 38,2 százalékos emelkedés mellett elérte a 314,4 milliárd forintot 2021. év végével.

Idén márciusban az Opus Global Nyrt. immár negyedik alkalommal kapott kiemelkedő hitelminősítést a német Scope független minősítő cégtől, megerősítve a vállalati stabil BB minősítést. A kötvénykibocsátáshoz kötődően pedig ismételten BBB minősítést szerzett. 

A társaság menedzsmentje sikernek könyveli el, hogy az Opus Csoport a meghirdetett stratégiai célkitűzésének következetes betartásával 2021-ben elérte azt, hogy a cégcsoport immár négy teljes jogú és erős fundamentumokra épült alappillérre, divízióra fektetheti a sikeres jövőt. A Magyarországon egyedülálló módon széles körű, több hazai iparágat magába foglaló bázis kialakítása szolgáltatja a szilárd alapot a cégcsoport további eredményes és megbízható értékteremtéséhez – fogalmaznak a közleményben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.