Hivatalos: elzárják az oroszok a gázcsapot a lengyelek felé

A lengyel kormányfő drámainak nevezte a lépést, és utalt rá, hogy a fizetési móddal kapcsolatos vita áll a háttérben.

Munkatársunktól
2022. 04. 26. 21:00
-
An employee tightens the valve on a pipeline at the Bilche-Volytsko-Uherske underground gas storage facility, the largest in Europe, not far from the village of Bilche village, in the Lviv region of western Ukraine, on May 21, 2014. The European Union called today on Russia to live up to its commitment to ensure continued gas supplies to Europe via Ukraine as long as talks on their future continued. With Russian gas giant Gazprom warning it may halt shipments to Ukraine on June 3 unless its bills are paid, European Commission head Jose Manuel Barroso told Russian President Vladimir Putin it was "imperative" that negotiations continued. AFP PHOTO/ ALEXANDER ZOBIN (Photo by ALEXANDER ZOBIN / AFP) Fotó: AFP/ALEXANDER ZOBIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország szerdától nem szállít földgázt Lengyelország irányába a Jamal-szerződés alapján – közölte kedden este Anna Moskwa. Lengyelország klímaminisztere azt követően jelentette be hivatalosan is az orosz gázszállítás leállítását Lengyelország felé, hogy a PGNiG, a lengyel olaj- és gázipari vállalat már kedden jelezte, tájékoztatást kapott a szállítás felfüggesztéséről az orosz Gazpromtól. 

Anna Moskwa elmondta, biztonságban vannak a lengyel fogyasztók, Lengyelország felkészült rá, hogy elszakadjon az orosz szén- és gázforrásoktól. Hangsúlyozta, a lengyelországi tárolók töltöttségi szintje magas. Piotr Naimski stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős meghatalmazott pedig azzal nyugtatott, hogy minden jelenlegi lengyelországi gázfogyasztó azon a szinten kapja a jövőben is a nyersanyagot, ahogyan eddig is.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök berlini látogatásán megerősítette tegnap, hogy Lengyelország már korábban is kapott fenyegetéseket a Gazpromtól a szállítások leállításáról. A kormányfő drámai lépésnek nevezte a lépést, és utalt rá, hogy a fizetési móddal kapcsolatos vita áll a háttérben. Emlékeztetett, hogy Lengyelország régóta készül Moszkva lépésére. Korábban már diverzifikálták a lehetséges gázszállítási útvonalakat, például Lengyelország Németországból is tud földgázt szállítani.

A Kreml korábban barátságtalan országnak nyilvánította Lengyelországot (akárcsak a többi uniós tagállamot), válaszul az EU által Oroszországgal szemben az Ukrajna ellen indított háború miatt bevezetett szankciókra – emlékeztetett összefoglalójában a Vg.hu. Vlagyimir Putyin elnök a büntetőintézkedésekre reagálva rendeletet adott ki, amelyben arra kötelezte az orosz állami gázszolgáltatót, hogy a feketelistára tett országoktól – így többek között Magyarországtól és Lengyelországtól is – a jövőben rubelben, nem pedig euróban, illetve dollárban szedje be a Gazprom által szállított földgáz árát. A  rendelet végső formáját hallgatólagosan a legtöbb európai tagállam elfogadta, és azóta vélhetően a Gazprombank közbeiktatásával fizeti a szerződésben vállalt összeget.

Lengyelországot április elején tájékoztatta a Gazprom arról, hogy április 23-ig kapott haladékot, hogy az orosz elnöki rendeletnek eleget tegyen. A lengyeleknek a hét elejétől már az új feltételek szerint kellene kifizetniük a gázszámlájukat. Mivel a PGNiG nem adott egyértelmű választ orosz partnerének, feltételezhető, hogy a lengyel kormány végül úgy döntött, nem enged az oroszok zsarolásának. 

Nem a Jamal az egyetlen forrás, amelyen keresztül Lengyelország földgázt szerezhet be. Évi több mint hatmilliárd köbméter import érkezik már az idén a swinoujściei LNG-terminálon keresztül, az ország saját forrásból négymilliárd köbméter gázhoz jut évente, és a május elsejétől működésbe lépő, a balti államokkal közös interkonnektorokon keresztül is szerezhet földgázt az ország.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.