Jelezte a Kreml a gázellátás helyreállításának feltételét

Bloomberg: Négy európai gázvásárló már rubelben rendezte fizetési kötelezettségét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 04. 27. 19:07
Peszkov, Dmitrij
Moszkva, 2020. május 12. 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivõjérõl egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertõzéssel. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov Fotó: Jurij Kocsetkov
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gázellátás helyreállításának feltétele az áttérés a rubelben fizetésre – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a távirati iroda tudósítása szerint. Rámutatott, hogy ez semmilyen hatást nem gyakorol az energiahordozó árára. Nem zárta ki ugyanakkor, hogy Oroszországtól Bulgária és Lengyelország mellett más országok sem kapnak gázt, ha nem fizetnek érte rubelben. Peszkov azt mondta, nem tudja megmondani, hány ország egyezett már bele, hogy áttér az új fizetési rendszerre.

Európai politikusok kijelentéseire reagálva jelezte: az áttérés a rubelelszámolásra a gázkereskedelemben nem zsarolás, és Oroszország továbbra is megbízható energiaszállító marad, és elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett. Emlékeztetett rá, hogy az áttérést egyes országok „példátlanul barátságtalan” lépései váltották ki, akik a tartalékok jelentős részét „ellopták” Oroszországtól.

Putyin március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. Mint mondta, az orosz fél nem fogadja el az ilyen szerződések alapján történő kifizetéseket „kompromittált valutákban”, beleértve a dollárt és az eurót.

A Gazprom értesítette a lengyel és a bolgár importőr vállalatot, hogy szerdától felfüggeszti a gázszállításokat, mivel nem hajlandók orosz rubelben teljesíteni a végső kifizetéseket. 

A Bloomberg szerint eddig összesen tíz európai gázvállalat nyitott számlát az orosz Gazprombanknál, s négyen már rubelben fizettek Oroszországnak a földgázért.

Az amerikai hírügynökség a Gazprom orosz gázipari óriáshoz közel álló, névtelenséget kérő forrásra hivatkozott. Az illetékes szerint még akkor is, ha több ország megtagadja a Kreml követelését, hogy az orosz gázért rubelben fizessenek, a lengyel és bolgár gázszállítások leállításához hasonló intézkedés egészen május második feléig nem valószínű, mivel a következő gázszállítmány kifizetése csak akkor esedékes.
Oroszország különböző vezetékrendszereken keresztül 23 európai országnak szállít földgázt.

 

Borítókép: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.