Süli János: A Roszatom teljesíti kötelezettségeit

Az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett pénzügyi szankciók sem befolyásolják a Paks II projektet.

Magyar Nemzet
2022. 04. 14. 11:17
Forrás: Paks II. Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Roszatom egyértelművé tette, hogy az orosz–magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a Paks II szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását is – jelentette ki írásos válaszában az erről szóló parlamenti kérdésre Süli János. A Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter válaszában hozzátette: az orosz fél azt is megerősítette, hogy a kifizetés Oroszországban történik, így

az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett pénzügyi szankciók sem befolyásolják a projekt megvalósítását.

A miniszter kiemelte, továbbra is az a kormányzati álláspont, hogy nem támogatják a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, mivel az atomerőmű nélkül megnégyszereződnének a családok rezsiköltségei a szakértői számítások szerint, ami azt jelentené, hogy a családok áramszámlája éves szinten 264 ezer forinttal emelkedne.

A Paks II projekt fontos azon kormányzati vállalás teljesítéséhez is, hogy hazánk villamosenergia-termelése 2030-ra kilencven százalékban karbonsemlegessé váljon, mivel ezt csak úgy tudják elérni, ha a megújuló energiaforrások mellett az atomenergiára is támaszkodnak – jelentette ki a tárca nélküli miniszter. Hozzátette, az új blokkok megépítésével éves szinten 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása válik elkerülhetővé.

Borítókép: A Paks II projekt látványterve (Forrás: Paks II. Zrt.)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.