időjárás 36°C Pál, Péter 2022. június 29.
logo

Az ipari tárca felügyeli a hulladékgazdálkodási és víziközmű-ágazatot

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.28. 11:00

Folytatódik a hulladékgazdálkodási rendszer megújítása és a víziközmű-ágazat fenntartható üzemeltetésének megteremtése. A kormányzati struktúra átalakulásával a jövőben az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az NHSZ Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft., valamint a Nemzeti Vízművek Zrt. feletti tulajdonosi jogokat a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja – közölte a tárca az MTI-vel szombaton.

A Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt célok és intézkedések, köztük a körforgásos gazdaságra történő átállást, az illegális hulladéklerakók felszámolását, a hulladékot illegálisan elhelyezők szigorúbb büntetését, a visszaváltási rendszer kialakítását és a hulladékgazdálkodási tevékenység racionalizálását szolgáló jogszabályi módosítások hozzájárulnak ahhoz, hogy megóvjuk természeti kincseinket és megtisztuljon az ország – mondta a közlemény szerint Raisz Anikó, a TIM környezetügyért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkára.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a kormány célul tűzte ki emellett a víziközművek fenntartható működésének megvalósítását a szektor több évtizedes rekonstrukciós elmaradásának felszámolásával.

Az ágazat fenntartható üzemeltetése a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiában foglaltak megvalósításával és a kapcsolódó jogszabályok felülvizsgálatával valósul meg – áll a közleményben.