Brüsszel elvonná a tagállamoktól az önálló energiapolitikát

Európa egyik legnagyobb konzultációsorozatának eredményeit egyes brüsszeli erőcsoportok a tagországok jogainak megnyirbálására akarják felhasználni – állítja a Klímapolitikai Intézet a ma zárult Európa jövője konferenciasorozatról. Guy Verhofstadt holland balliberális politikus az egy éven keresztül tartó program tanulságaként azt fogalmazta meg, hogy erősíteni kell az energiauniót és fel kell számolni a vétójog intézményét az EU-n belül, azonban a több száz beérkezett javaslat közül egyik sem javasolja a volt belga miniszterelnök által elmondottakat.

Magyar Nemzet
2022. 05. 09. 14:31
EUROPEAN COMMISSION - CONFERENCE ON THE FUTURE OF EUROPE
EUROPEAN COMMISSION-CONFERENCE ON THE FUTURE OF EUROPE Fotó: Europress/AFP/ALEXANDROS MICHAILIDIS / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa jövője konferenciasorozat mintegy ötvenezer résztvevőjének véleményét 49 fő javaslat és mintegy 330 további ajánlás formájában összegezték. Guy Verhofstadt, a balliberális Renew Europa (Újítsuk meg Európát) frakcióvezetője erről úgy nyilatkozott a Euronewsnak, hogy

mielőbb erősíteni kell az energiauniót, és fel kell számolni a vétójog intézményét az EU-n belül. A volt belga miniszterelnök problémaként fogalmazta meg, hogy az energiamixről még mindig nemzeti szinten születnek döntések.

A konferenciasorozat több száz felvetése közül azonban valójában egy sem javasolja konkrétan az energiaunió létrehozását – mutatott rá közleményében a Klímapolitikai Intézet. Kiemelték, hogy a dokumentum érinti ugyan a közös energiabeszerzés fontosságát, valamint egy ponton megemlíti, hogy „a meglévő európai energiaügynökségeket egy európai szervezetben kellene összevonni”, de ennek mindössze a megújulóenergia-fejlesztések koordinálása és az ismeretek megosztásának előmozdítása lenne a célja. Sőt, a dokumentum az energiával kapcsolatban azt mondja, hogy a helyi és regionális hatóságok szerepét el kell ismerni.

Verhofstadt állításával szemben – mely szerint az egyik legfőbb javaslat a vétójog megszüntetése az Európai Unióban – az intézet kiemelte, hogy a több száz ajánlás közül mindössze egy helyen merül fel, hogy minősített többségi döntéshozatalt kellene bevezetni olyan kiemelten jelentős témákban, mint a környezetvédelem, de ezt is mindössze két tagállam, a franciák és a hollandok vetették fel.

Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója hangsúlyozta: Verhofstadt az EU állampolgárainak véleményére hivatkozva egyértelműen mást mond az energiaunióról és a vétójogról, mint ami az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat végső következtetéseiből kiolvasható. Úgy tűnik, hogy az európai liberálisok és progresszívek az uniós népakaratra hivatkozva megpróbálnak majd legitimációt szerezni föderációs terveik megvalósításához. Hozzátette, az energiaunió reformja újabb terv, amely semmibe veszi azt az elvet, miszerint egy kérdésben csak akkor dönthet az EU, ha az adott ügyben nemzeti szinten már nem lehet hatékonyan dönteni.

Márpedig ki gondolná, hogy Brüsszelben jobban tudják, milyen energiapolitikára van szükség Magyarországon, mint mi, magyarok?

– vetette fel az intézet vezetője.

Az energiaügyek központosításával és a vétójog felszámolásával az EU könnyedén vihetné keresztül a karbonadó bevezetésével és a szén-dioxid-kereskedelmi rendszer kiterjesztésével kapcsolatos korábbi elképzeléseit, amelyek az amúgy is történelmi magasságokban járó energiaárakat tovább növelnék – figyelmeztet az intézet. Álláspontjuk szerint pedig ezek az intézkedések nem csak társadalmi és gazdasági érdeket sértenének, de az Európai Unió zöld átállással kapcsolatos klímacéljainak elérését is fékeznék.

Borítókép: Guy Verhofstadt az Európa jövőjéről szóló konferencián (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.