időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Engednie kell Brüsszelnek a túlzó elvárásokból

Köpöncei Csilla
2022.05.26. 09:30
Engednie kell Brüsszelnek a túlzó elvárásokból

Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – jelentett ki Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 24-i ülésén vett részt, ahol az agrárminiszterek az orosz–ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válsághelyzetről tárgyaltak. 

A tanácskozást követően elmondta: miután Ukrajna a világ egyik legnagyobb exportőre, a háború következményei súlyos élelmezésbiztonsági problémákat okoznak, elsősorban a harmadik országokban. A kieső termelést pótolni kell.

Az intézkedések újragondolásával kapcsolatba úgy fogalmazott: ez különösen igaz az elvárt zöld ambíciószintre és a zöld megállapodásban a mezőgazdaság számára meghatározott célokra. Ez utóbbi végrehajtása mértékadó szervezetek által készített tanulmányok szerint az európai mezőgazdasági termelés 15-20 százalékos visszaesését vetítik előre. 

– A jelenlegi válságos helyzetben nem kockáztathatjuk az élelmezésbiztonságot, ezért újra kell gondolni és az új helyzethez kell igazítani a gazdákkal szemben elvárt „zöld ambíciószintet” csakúgy, mint a zöld megállapodásban foglalt célokat – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Feldman Zsolt szerint ugyanezt a megközelítést kellene követni a nemrégiben bejelentett uniós válságtámogatások kapcsán is. Ezek felhasználását ugyanis olyan környezeti fenntarthatósági feltételekhez köti az unió, amelyek sok nehéz helyzetben lévő sertés- és baromfitartó számára elérhetetlenné teszik ezeket a támogatásokat.

Borítókép: Feldman Zsolt, az AM államtitkára Brüsszelben egyeztetett az uniós agrárminiszterekkel (Fotó: Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.