Rendkívüli adóskockázatot jelző szintre minősítették vissza Ukrajnát

Az S&P Global Ratings szerint a fogyasztás és a beruházások összeomlásszerű visszaesése miatt az ukrán hazai össztermék (GDP) reálértéken negyven százalékkal zuhan az idén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 28. 10:10
null
Mariupol, 2022. május 22. A korábbi orosz támadásokban megrongálódott villamos a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 21-én. MTI/EPA/Alessandro Guerra Fotó: Alessandro Guerra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ – ismertette a távirati iroda.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi B mínusz/B-ről CCC plusz/C-re minősítette vissza Ukrajna devizában fennálló hosszú és rövid lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég levette Ukrajnát a negatív kihatású figyelőlistáról, ugyanakkor az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Az S&P Global Ratings módszertanában a CCC plusz hosszú távú devizaadós-besorolás hét fokozattal marad el a befektetési ajánlású osztályzati sáv alapfokától, vagyis a BBB mínusz szinttől.

A leminősítéshez fűzött indoklásában a cég kiemelte, hogy várakozása szerint az orosz katonai beavatkozás miatt Ukrajnára hosszú ideig elhúzódó makrogazdasági instabilitás lesz jellemző.

A hitelminősítő szerint az ukrán gazdaságnak és az adóbevétel-termelő kapacitásnak okozott jelentős károk miatt az ukrán államadósság-törlesztés az eddigieknél is nagyobb mértékben függ a nemzetközi pénzügyi támogatás folyamatos beáramlásától.

Az orosz katonai agresszió első három hónapja után az ukrán gazdaság termelőkapacitásának hozzávetőleg a negyede és a legtöbb ukrán tengeri kikötő az orosz fegyveres erők által elfoglalt vagy blokád alatt tartott térségekben van.

Az S&P Global Ratings közölte:

azzal számol, hogy az export, a fogyasztás és a beruházások összeomlásszerű visszaesése miatt az ukrán hazai össztermék (GDP) reálértéken negyven százalékkal zuhan az idén.

A cég ezt az előrejelzést arra a feltételezésére alapozza, hogy a konfliktus áthúzódik 2022 második felére.

A hitelminősítő ebben a környezetben 25 százalékos GDP-arányos ukrán államháztartási hiányt valószínűsít az idei év egészére. Az S&P Global Ratings hangsúlyozza, hogy a háború előtti prognózisában 3,5 százalékos államháztartási deficit szerepelt 2022-re.

A múlt héten egy másik globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service is rendkívüli adóskockázatot jelző szintre, az addigi Caa2-ről egy fokozattal Caa3-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát.

A Moody’s elsősorban azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok. A Caa besorolás kilenc fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody’s osztályzati metodikája alapján Baa3.

A Moody’s a leminősítéshez fűzött indoklásában közölte, hogy előrejelzése szerint az ukrán hazai össztermék az idén 35 százalék körüli mértékben zuhanhat reálértéken. Az ukrán gazdaságban más nagy londoni elemzőházak is összeomlásszerű visszaesést várnak az idei évre.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a minap Londonban bemutatott, jelentősen rontott éves térségi előrejelzésében közölte: várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén harminc százalékkal zuhan, és ez a szűkebb kelet-európai és kaukázusi régióban is átlagosan 18,4 százalékos GDP-visszaesést okoz 2022 egészében. Az EBRD Ukrajnán kívül Örményországot, Azerbajdzsánt, Georgiát és Moldovát sorolta ebbe a térségbe.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató konglomerátum feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja legújabb helyzetértékelésében közölte: központi prognózisa azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan.

 

Borítókép: A korábbi orosz támadásokban megrongálódott villamos a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. május 21-én (Fotó: MTI/EPA/Alessandro Guerra)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.