Tovább ösztönzi a bővülést a turizmus

Ahogy az első negyedévben, az év további részében is fellendülés ígérkezik a belföldi turizmusban, amely az eddigi előfoglalási adatok alapján év végére meghaladhatja a tavalyi rekordforgalmát. A koronavírus felbukkanásával megroppant ágazat idén újra a gazdasági növekedés egyik motorja lehet.

2022. 05. 18. 7:39
null
20200703 MN Budapest Hajdúszoboszló fürdő Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május közepe után már látszik, hogy – követve a friss jelentés szerinti első negyedéves részeredmény kedvező irányát – az idei esztendő második negyedévében is a belföldi turizmus, illetve a vendéglátóipar teljesítménye adhat jelentősebb hozzáadott értéket a magyar gazdaság növekedéséhez. Ebben továbbra is nagy szerepe van annak, hogy 

a többféle kormányzati támogatással és a jelentős béremelésekkel megerősített lakossági fogyasztás bővülése a szolgáltatások területén látványos.

Az elmúlt két évben, illetve tavaly az első negyedévben a koronavírus ­miatti járványügyi korlátozások fékezték az utazások lendületét és fogták vissza az étteremlátogatási kedvet, nem pedig a jövedelmi viszonyok.
A májusi terasznyitásokra és a vidék, majd a főváros újraindult szolgáltatásaira már 2021 második felétől fokozódó kereslettel reagált a lakosság, aminek eredményeképpen a főszezonban rekordokat döntött a belföldi szálláshelyek forgalma, mivel a nyaralni indulók többsége külföld helyett a biztonságosabbnak vélt hazai üdülőterületeket választotta. 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) utóbb közölte: 

a tavalyi nyár minden idők legjobb belföldi szezonja volt a hazai turizmus történetében.A felfutó szakasz – a hatékony járványkezelés és az egyre növekvő átoltottság, illetve a gazdaság sikeres újraindítása következtében – az őszi–téli omikronhullámban is folytatódott, és még a bezárásokat jobban elszenvedő budapesti piac is kedvezőbb eredményeket ért el a 2019 utáni forgalmi adatokhoz képest. 

A lakosság utazási lendülete és a külföldi vendégérkezések növekedése pedig hónapról hónapra megmutatkozik, utóbbi az orosz–ukrán háború közelsége ellenére is.


Februárban már kitűnt a statisztikákból, hogy a magyarországi szállodák teljesítménye a kelet-közép-euró­pai régióban kimagasló, ami ráadásul a március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó első idei hosszú hétvégén csúcsra járt a belföldi fogyasztás tekintetében. A járvány lecsengésével a magyarok – a kiskereskedelemben és más szolgáltatásokban is érezhető bőséges fizetőképes keresletnek megfelelően – telt házas látogatottságot produkáltak az akkor már a tavalyinál 20-30 százalékkal drágábban működő kereskedelmi szálláshelyeken.
A március közepi, magas forgalmat húsvétkor – azaz a második negyedév első hónapjában – 40 százalékkal felülmúlták a szolgáltatók, amivel minden bizonnyal tovább támogatták a gazdaság teljesítményét. 

Az MTÜ az év további részére szóló előzetes foglalásokból akkor megállapította: 

minden esély megvan arra, hogy az idei belföldi vendégforgalom meghaladja a tavalyit.

Ebben a hosszú hétvégéknek nagy szerepük van a második negyedévben: a nyári szezon kezdetét jelentő pünkösdre már áprilisban megindultak a bejelentkezések, amelynek kapcsán a szállodaipari szereplők jelezték, hogy átlagosan 70-80 százalék fölötti telítettséggel számolnak júniusra. Emellett a nyári szabadságolások időszakára már az egy évvel korábbit meghaladó foglaltságot jegyeznek, ami annak is köszönhető, hogy a háborús helyzet és az infláció miatt dráguló külföldi utazások miatt a többség ezúttal is inkább a belföldi lehetőségeket keresi. Ráadásul az emelkedő árak miatt sokan már jó előre lefoglalták a harmadik negyedévre átcsúszó főszezoni nyaralásokat is.
Ez előrevetíti, hogy 

a turizmus – a járvány előtti évekhez hasonlóan – újra húzóágazattá válhat a gazdasági teljesítményben, 

amit alátámasztanak a Szép-kártyás költekezések eddigi kimutatásai is. 

Így például – miközben február óta az élelmiszerboltokban is felhasználható a béren kívüli juttatás – az év első három hónapjában a pihenőkártyákról 84,4 milliárd forint áramlott vissza a turizmusba, ami az egy évvel korábbihoz képest 81 százalékos növekedést jelent. 
A turisztikai szolgáltatásokban az év során eddig a 2020-as költések dupláját, míg a 2019-es háromszorosát mérték. Ez a növekedés jelentősen hozzájárul a GDP 10 százalékát termelő szektorban a nemzetgazdaság további élénküléséhez.

Borítókép: Idén újabb rekordot dönthet a hazai szálláshelyek forgalma (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.