Újabb engedélyt kapott Paks II

Paks II-vel jelentős lépést tesz az ország afelé, hogy önellátó legyen, és ne függjön a nemzetközi energiapiac turbulenciáitól.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 16:01
Forrás: Paks II. Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Országos Atomenergia-hivatal csütörtökön kibocsátotta a résfal építésére vonatkozó engedélyt a Paks II atomerőmű számára – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.
A tárcavezető kiemelte, hogy 

az engedély mérföldkő az építkezés előkészítésében, a résfal ugyanis kritikus eleme az építkezésnek.

Ez biztosítja majd, hogy a kivitelezési területre a talajvíz ne tudjon betörni, valamint a jelenleg működő négy blokk működésében se okozzon zavart a két új blokk építése – jelezte, hozzátéve: most már elkészíthetik a végleges kiviteli terveket is, és ha ezeket is elfogadják, akkor elkezdődhet a valós építkezés.

Szijjártó Péter szavai szerint 

Európában energiaellátási válság közben és előtt vagyunk. Azok az országok lehetnek biztonságban, amelyek az általuk felhasznált energiának egy jelentős részét saját maguk tudják előállítani.Ezért Paks II kritikus fontosságú, hiszen 

megépülésével jelentős lépést tesz az ország afelé, hogy önellátó legyen, és ne függjön a nemzetközi energiapiac turbulenciáitól, a brutális áremelkedéstől,

illetve hosszú távon fenntartható legyen a rezsicsökkentés – jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy 2030-ra készen kell lennie a beruházásnak.

 

Borítókép: Mérföldkőhöz érkezett az atomerőmű építése (Fotó: Paks II Zrt.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.