Washington két és fél milliárd dollárt különít el a gabonaellátásra

A balti-tengeri lengyel kikötők készen állnak az ukrán gabona továbbszállítására, a legnagyobb kihívást az ukrán–lengyel határon történő átjuttatás jelenti az eltérő vasúti nyomtávszélesség miatt.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2022. 05. 16. 17:00
VILSACK, Tom; KOWALCZYK, Henryk; SZOLSZKIJ, Mikola; WOJCIECHOWSKI, Janusz
Varsó, 2022. május 16. Tom Vilsack amerikai mezõgazdasági miniszter (b) és Henryk Kowalczyk lengyel mezõgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a Janusz Wojciechowskival, az Európai Bizottság mezõgazdasági ügyekben illetékes tagjával, valamint Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszterrel tartott sajtótájékoztatón Varsóban 2022. május 16-án. MTI/AP/Michal Dyjuk Fotó: Michal Dyjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban.

Vilsack lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal tárgyalt a lengyel fővárosban.

Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter aláhúzta: Washington elítéli, hogy Moszkva „háborús fegyverként használja fel az éhínséget”, valamint „jelentős mértékű gabonarablást” követ el Ukrajnában. Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból – fogalmazott Vilsack a távirati iroda tudósítása szerint.

Közölte: az általa irányított tárca 2,5 milliárd dollár értékű pénzalapot hoz létre gabonafelvásárlás céljából, ebből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány pótlását.
Henryk Kowalczyk jelezte: a gabonaszállítás számára kulcsfontosságú. A jelenleg blokád alatt álló fekete-tengeri ukrán kikötők helyetti alternatív útvonalak Lengyelországon, a lengyel kikötőkön, valamint más európai országokon haladnak át – emelte ki. 

Kowalczyk szerint a balti-tengeri lengyel kikötők készen állnak az ukrán gabona továbbszállítására, a legnagyobb kihívást az ukrán–lengyel határon történő átjuttatás jelenti az eltérő vasúti nyomtávszélesség miatt. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a gabonaszállítást elősegítő lengyel–ukrán társaságot hoznak létre.
Janusz Wojciechowski agrárügyi biztos elmondta: Ukrajnának havi ötmillió tonna gabonát kellene exportálnia, hogy ne kerüljön veszélybe a globális élelmiszer-biztonság. Felidézte azt is: múlt héten az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, a testület ezáltal segítené Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét a nemzetközi élelmiszer-biztonság érdekében.

Az uniós biztos is aláhúzta: az Ukrajnában Oroszország által elrabolt gabonával nem szabad kereskedni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Oroszország ne legyen az ukrajnai agresszió haszonélvezője.

Az élelmiszer-biztonság volt az egyik témája Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfői varsói látogatásának is. Sajtókonferenciáján Yellen kijelentette: tudatában van azon erőfeszítéseknek, amelyeket Lengyelország és az Ukrajnával szomszédos országok kormányai kifejtenek azért, hogy elősegítsék az ukrán mezőgazdasági kivitel növelését. Figyelmeztetett:

Az élelmiszer-ellátás terén valóban egy globális válság közeledik.Yellen a lengyel fővárosban mások mellett Mateusz Morawiecki kormányfővel tárgyalt, majd ellátogatott a World Central Kitchen nevű, a konfliktusok sújtotta országokban étkeztetést biztosító amerikai civil szervezet varsói részlegéhez.

 

Borítókép: Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter és Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/AP/Michal Dyjuk)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.