időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Visszafogottabb lett júniusban az ingatlanpiac

Magyar Nemzet
2022.06.30. 09:50 2022.06.30. 10:04
Visszafogottabb lett júniusban az ingatlanpiac

Visszafogottabb lett a lakáseladási kedv júniusban az előző hónapban látott élénkülés után. A magánszemélyek és az ingatlanközvetítők összesen több mint 31 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel az Ingatlan.com-on, ami közel 7 százalékkal marad el a tavaly júniusi mennyiségtől – emelte ki csütörtöki közleményében Balogh László, az Ingatlan.com gazdasági szakértője. 

Vannak azonban kivételek, ahol a magánszemélyek több lakóingatlant hirdettek eladásra, mint egy évvel korábban. 

  • Veszprém megyében például 29 százalékos bővülés következett be,
  • Csongrád-Csanádban pedig 20 százalékos volt a növekedés.

A Veszprém megyei bővülés részben magyarázható azzal, hogy a megyében lévő települések közel esnek a Balatonhoz, márpedig a tó környékén található ingatlanok iránt a nyári hónapokban erős a kereslet. Emellett a megyeszékhely is hosszú idő óta a drágább városok közé tartozik az eladási árakat és a bérleti díjakat nézve egyaránt. Csongrád-Csanád megyében pedig az egyik legfontosabb tényező, hogy Szeged népszerű és nagy egyetemváros, ami támaszt ad az ottani ingatlanpiacnak.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljes kínálat mégis bővülést mutatott júniusban. Idén május végén még csak 106 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathattak a vevők, június végére ez a szám már 110 ezerre nőtt. 

A csökkenő friss kínálat ellenére a kínálat összmennyiségének növekedése annak köszönhető, hogy bizonyos területeken már tovább tart eladni egy-egy ingatlant, mint a korábbi hónapokban.

A keresleti oldalon is látható az óvatosság. Az ezer eladásra váró lakóingatlanra vetített érdeklődések száma 9 százalékkal csökkent éves szinten. Ez továbbra is a bizonytalansággal magyarázható, amelyben szerepet játszik a gyorsuló infláció, a háború negatív hatása, valamint a gyorsan változó nemzetközi gazdasági helyzet – fogalmazott Balogh László.

Bár Budapesten és minden megyében csökkent az ezer hirdetésre jutó érdeklődés, jelentős eltérések láthatóak az országon belül. A legnépszerűbbek a fővárosi ingatlanok. A Budapesten kívüli piacot nézve júniusban ezer hirdetésre 1300 hirdetés érkezett

  • Komárom-Esztergom,
  • Vas,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Heves
  • és Csongrád-Csanád szintén kiemelkedik a mezőnyből ezer hirdetésre jutó 1160-1200 érdeklődéssel.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.