Az Európai Unió azerbajdzsáni gázzal csökkentené a gázhiányt

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Bakuba utazik tárgyalni.

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner.hu2022. 07. 18. 8:08
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2022. június 22. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Euronews arról ír, hogy Azerbajdzsánnal kötendő gázüzlet megpecsételésére készül az Európai Bizottság elnöke – ismertette a Mandiner.hu.

Ursula von der Leyen hétfőn Bakuban tárgyal a megállapodásról, amely alapján évente legalább húszmilliárd köbméter földgáz érkezik majd az Európai Unióba a déli gázfolyosón a következő öt évben. Az egyezség célja, hogy csökkentse a kontinens függőségét az orosz energiahordozóktól és enyhítse a már idén télen várható gázhiányt.

Emlékeztettek: a Transz-anatóliai Gázvezeték (TANAP) az azeri Shah Deniz gázmezőt köti össze az európai piacra vezető gázvezetékekkel. A Kaszpi-tengeren található Shah Deniz a világon az egyik legnagyobb gázmező, több mint ezermilliárd köbméternyi gázkészlettel rendelkezik.

Európának azért van sürgősen szüksége az azeri gázra, mert Moszkva csökkentette szállításait, hogy megakadályozza az uniós gáztartalékok feltöltését és elvegye az európai országok kedvét Ukrajna támogatásától – írta a cikk.


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.