Hiába konszolidálódik a nyersolaj ára, a vegyipari alapanyagok tovább drágulnak

Az üzemanyaggyártók fokozódó kereslete kiélezte a kulcsfontosságú vegyipari alapanyagokért folyó versenyt – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 07. 14. 10:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az üzemanyagárak megugrása miatt hiány keletkezett az olyan vegyi anyagokból is, amelyeket például az autóalkatrészek és a gyógyszeripari termékek előállításában használnak. Ennek hatására tovább nő a nyomás az alapvető cikkek előállítási költségein is – írja a Financial Times.

A benzol, amelynek származékait gumi-, nejlon- és gyógyszeripari termékek előállítására használják, rekordmagasságra, tonnánként 1900 dollárra emelkedett a múlt hónapban Rotterdamban, majd július elején 1780 dollárra mérséklődött az ICIS árupiaci kutatóintézet adatai szerint. Más vegyipari alapanyagok ára, mint például a toluol és a xilol, amelyeket műanyag csomagolásokhoz és textíliák előállításához használnak, szintén rekordot döntött az elmúlt hetekben.Az üzemanyagok ára is a történelmi csúcs közelében jár, annak ellenére, hogy a nyersolaj világpiaci ára jóval elmaradt a 2008-ban elért rekordártól.

Ráadásul a Brent nyersolaj hordónkénti ára több mint 120 dollárról hordónként 100 dollárra csökkent az elmúlt hónapban, amit a benzinárak várhatóan késéssel, de követnek majd. Ennek ellenére a finomított termékek elérhetősége továbbra is korlátozott maradhat.

A nyersolaj árának közelmúltbeli csökkenése ellenére a petrolkémiai elemzők szerinta magas üzemanyagárak arra ösztönözték a finomítókat, hogy soha nem látott mértékben használjanak magasabb feldolgozottsági szintű alapanyagokat a benzin előállításához.

Olyan ez, mintha tej helyett tejszínt öntenénk a kávéba– mondta Zubair Adam, az ICIS munkatársa, majd hozzátette, hogy ezzel tovább nőtt a petrolkémiai alapanyagok árára nehezedő nyomás, amely általában követi az olajár mozgását.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.