időjárás 22°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kitartó a kiskereskedelem szárnyalása

Magyar Nemzet
2022.07.06. 10:35 2022.07.06. 10:52
Kitartó a kiskereskedelem szárnyalása

A kiskereskedelmi forgalom mértéke májusban a nyers adat szerint 12, naptárhatástól megtisztítva 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben három, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,5,

az üzemanyag-kiskereskedelemben 37,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene a tavaly májusi értékekhez viszonyítva.

– Az első öt hónapban 11,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az április–májusi növekedés pedig jelentős gyorsulás az első negyedévhez képest. Ez hozzájárulhat, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben se mérséklődjön jelentősen – mutatott rá lapunknak küldött elemzésében Suppan Gergely. A Magyar Bankholding vezető elemzője kifejtette,

a kiskereskedelmi forgalom kiugró mértékű növekedését egyértelműen támogatta az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj és a hathavi fegyverpénz,

továbbá a kiemelkedő, 15 százalék feletti bérdinamika és a foglalkoztatás gyors bővülése. Az üzemanyagokra és egyes élelmiszertermékekre bevezetett árkorlátozások a határ menti forgalmat lendítették fel, ami még májusban is támogatta a hazai kiskereskedelem bővülését. Az Ukrajnából érkező menekültek közvetlen vásárlásai, valamint a számukra vásárolt segélyek, támogatások szintén hozzájárulhattak a kiskereskedelem bővüléséhez.

Suppan Gergely jelezte, a 2020. áprilisi mélyponthoz képest 26,4 százalékkal bővült a forgalom, a kiskereskedelmi forgalom összességében már a tavalyi őszi hónapokban elérte a járvány kitörése előtti szintet.

2015 éves átlagához képest a kiskereskedelmi forgalom 40,3 százalékkal, 2010-hez képest 53,7 százalékkal emelkedett.

Az elemző az év egészére 9,5-10 százalék körüli növekedésre számít – a következő hónapokban az egyre magasabb bázis, a növekvő infláció, illetve az emelkedő kamatok és egyes átmeneti tényezők megszűnése miatt fokozatosan lassulhat a kiskereskedelmi forgalom, de a növekedés így is dinamikus maradhat.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.