Különleges földgázkészlet beszerzéséről döntött a kormány

A készlet a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség tulajdona lesz.

Magyar Nemzet
2022. 07. 22. 12:52
null
Zsana, 2014. november 3. Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai földalatti tárolótelepén 2014. november 3-án. A telepen tartott sajtótájékoztatón a Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) vezérigazgatója bejelentette, hogy nem lesz probléma a gázellátással az idén, gázkorlátozásra sem kell számítani. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges földgázkészlet beszerzéséről döntött a kormány – derül ki a Magyar Közlönyből. A lépést az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus és a humanitárius katasztrófa indokolja, melynek hazánkra néző következményeit el kell hárítani. 

A szóban forgó földgázkészletet a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség tároltatja és értékesíti majd, valamint ez a szervezet lesz a tulajdonos is. A mennyiséget az energiapolitikáért felelős miniszter határozza meg, de a készlet maximális mennyisége 7 811 000 MWh lehet. A szövetség a különleges földgázkészletet a biztonsági készlettől elkülönítetten tartja majd nyilván.

A közlönyben az is olvasható, hogy Magyarország földgázellátásának biztosítása érdekében szükséges, úgy a miniszter rendeletben dönt a különleges földgázkészlet felhasználásáról, melynek fenntartása egyelőre 2023. március 1-jéig szól. 

A beszerzést hitelből fedezik, amelyre kezességet vállal az állam. Ennek felelőse a pénzügyminiszter. A hitel összege a közlönyben megjelentek szerint 1,85 milliárd euró (ez közel 740 milliárd forint).

A közlönyben olvasható az is, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgőssége miatt – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg.

 

Borítókép: Egy munkás a Magyar Földgáztároló Zrt. zsanai föld alatti tárolótelepén (Fotó: MTI/Rosta Tibor


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.