időjárás 18°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Leáll az Északi Áramlat gázvezeték

Magyar Nemzet
2022.07.01. 16:14 2022.07.01. 16:31
Leáll az Északi Áramlat gázvezeték

Az orosz Gazprom gázszállító cég úgy döntött, július 11. és 21. között javítási munkálatok miatt teljesen leállítja Európa gázellátását az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül – számolt be a Gazprom leányvállalata, a Nord Stream AG, a gázvezeték üzemeltetője.

„Július 11-től július 21-ig a Nord Stream AG ideiglenesen leállítja az Északi Áramlat gázvezeték mindkét vonalát a tervezett megelőző munkálatok elvégzése érdekében, beleértve a mechanikai alkatrészek és az automatizálási rendszerek tesztelését, hogy biztosítsa a gázvezeték hatékony, biztonságos és megbízható működését” – idézte az Index az Unian ukrán hírügynökség közleményét.

A német közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) vezetője már júniusban jelezte, hogy Oroszország júliusban teljesen leállíthatja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat 1 vezetéken. Klaus Müller megjegyezte, hogy július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása.

– A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem tudjuk, hogy mi történik utána – mondta akkor a szövetségi hatóság vezetője az RTL kereskedelmi televíziónak. Később felvetette: nem lehet kizárni, hogy a vezetéket használó Gazprom orosz állami energetikai óriáscég a karbantartás után nem indítja újra a földgázszállítást.

A hatóság a bizonytalanság miatt számításokat végzett az ellátási helyzet lehetséges alakulásáról. – A legtöbb forgatókönyv nem szép, azt jelzik, hogy túl kevés gáz lesz a tél végére vagy akár már ősszel, vagy télen, ami nagyon nehéz helyzetet teremtene – mondta a távirati iroda korábbi tudósítása szerint Klaus Müller az ARD-nek.

A Gazprom már eddig is jelentősen csökkentette a Németországba irányuló szállításait, aminek következtében a földgáz eleve szélsőségesen magas ára még tovább emelkedett, június közepe óta további ötven százalékkal drágult. 

Az importőrök szeretnék érvényesíteni áraikban a költségek emelkedését. Ehhez a kormánynak be kellene indítania egy úgynevezett árkiigazítási mechanizmust, vagyis engedélyeznie kellene a szolgáltatóknak, hogy azonnal, a még hatályos tarifát felülírva érvényesítsék a fogyasztói árakban az utóbbi hetekben robbanásszerűen megemelkedett földgázbeszerzési árakat.
– A mechanizmus azt szolgálja, hogy az importőrök, szolgáltatók ne omoljanak össze a hirtelen hatalmasra növekedett terhek alatt. Beindítása nagyban függ attól, hogy miként alakul az ellátási helyzet az Északi Áramlat 1 rutinszerű karbantartása után – fejtette ki a Bundesnetzagentur vezetője. 

Mint mondta, előfordulhat, hogy a fogyasztóknak – az adott ingatlan műszaki állapotától függően – kétszer-háromszor többet kell fizetniük a földgázért. 

– Ezért már most érdemes félretenni pénzt, és bérelt lakás esetén egyeztetni a tulajdonossal, ingatlankezelővel. Fontos a takarékoskodás is, érdemes lejjebb állítani a fűtést, és inkább felvenni egy pulóvert, valamint beszerezni víztakarékos zuhanyfejet – nyilatkozta Klaus Müller.

A Gazprom júniusban technikai fennakadásokra hivatkozva nagyjából ötven százalékkal csökkentette a Németországba szállított földgázmennyiséget. A Bundesnetzagentur adatai szerint a két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 vezetéken így alig hétszáz gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szintre számítva. Ez a mennyiség a Gazprom korlátozása előtt még 1400 GWh felett volt – írta a távirati iroda.

 

Borítókép: Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
  

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.