időjárás 26°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Csúcson a magyar gazdaság: meglepte az elemzőket a 6,5 százalékos GDP-növekedés

Májusban is emelkedett a vendégéjszakák száma

Magyra Nemzet
2022.07.07. 10:45 2022.07.07. 11:21
Májusban is emelkedett a vendégéjszakák száma

A belföldi vendégek kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakáinak száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. májusban több mint másfélszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva. Ezzel együtt azonban 22 százalékkal elmaradt a koronavírus-járvány kitörése előtti, 2019. májusi értéktől. A külföldi vendégek éjszakáinak száma több mint hatszorosára emelkedett, de még így is negyven százalékkal kevesebb volt a 2019-es év azonos időszakánál – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

– A járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására 146 százalékra esett vissza a vendégéjszakák növekedése az előző havi 586 százalékról, ami így is két és félszeresére nőtt. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 58, a külföldieké 522 százalékkal emelkedtek, ami a külföldi vendégek egyre gyorsuló visszatérését mutatja – nyilatkozta az adatokról Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője. 

A szálláshelyek árbevétele májusban 193 százalékkal a nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A KSH ismertette azt is, hogy az összes bruttó árbevétel folyó 43 milliárd forintra növekedett. Széchenyi-pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken tizenegy százalékkal kevesebbet, összességében 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt. 

– A számok azt jelzik, hogy 2019 májusához képest a vendégéjszakák száma 32 százalékkal esett vissza, ami megtorpanásra utal az előző hónaphoz képest. Ezt az okozhatta, hogy a pünkösdi hosszú hétvége idén júniusra esett, azonban a fokozatos helyreállást tükrözi, hogy az elmaradás mértéke trendszerűen egyre kisebb. Tavaly összesen tizenegy százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, míg a szálláshelyek árbevétele 24 százalékkal emelkedett, mivel 2020 első két hónapját még nem érintette a járvány, ami magasabb bázist eredményezett – tette hozzá Suppan Gergely.

 

Borítókép: átevezés a Balatonon (Fotó: MTI/Varga György)

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.