Varga Mihály: Fel kell készülni a recessziós környezetre

A magyar ipar, ezen belül az egészségipar képes az ország teljes és biztonságos ellátására – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 07. 14. 15:31
VARGA Mihály
Mátészalka, 2022. július 14. Varga Mihály pénügyminiszter beszédet mond az EU-FIRE Kft. orvosi segédeszközöket gyártó üzem átadásán Mátészalkán 2022. július 14-én. A kormány az Egészségipari Támogatási Programban jelentõsen támogatta az EU-FIRE Kft. 8 milliárd forintos beruházását. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar ipar, ezen belül az egészségipar képes az ország teljes és biztonságos ellátására – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön Mátészalkán, az EU-FIRE Kft. nyolcmilliárd forint értékű egészségipari fejlesztésének átadásán.

Varga Mihály elmondta: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros új üzemében nagy mennyiségben tudnak előállítani műtéti segédeszközöket, fecskendőket és védőeszközöket, a termelés pedig a teljesen automatizált és részben robotizált gyárakban zajlik.

Az Egészségipari Támogatási Program (ETP) hozzájárulásával megvalósult beruházáshoz jelentős állami támogatás is társult, ilyen, a mátészalkai fejlesztéshez hasonló projektekre több helyen és területen is szüksége van Magyarországnak – hangsúlyozta a tárcavezető.

Arról is beszélt: az „én házam, az én váram” elvet túllépve „szabályosan be kell törni” ezekkel a termékekkel a kórházakba, és lehetőség szerint minél több és világszínvonalú, hazai gyártású eszközt kell eljuttatni a magyar egészségügyi ellátórendszerbe.

A magyar egészségipar mára erősíti a gazdaság növekedési képességét, hozzájárul Magyarország európai szintű versenyképességének emeléséhez, illetve képes exportálni is – hangsúlyozta a pénzügyminiszter. Leszögezte, itt olyan termékek készülnek, amelyek a világ bármelyik pontján képesek biztosítani az egészségügyi ellátást.

Varga Mihály rámutatott:

az ETP több mint 66 milliárd forint értékű fejlesztései 5700 munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá.

Azon vagyunk, hogy ez legyen igaz az élelmiszeriparra, az autógyártásra és a gépiparra, és minél több olyan terület legyen, ahol Magyarország képes első számú előállítóként vagy közvetlen beszállítóként termékeket gyártani, ezzel erősítve a teljes hazai gazdaságot – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető kitért arra, az ukrajnai háború válságot, gazdasági lassulást idéz elő nemcsak Európában, de a teljes világgazdaságban. 

– A magyar gazdaság ugyan az ipari, termelési mutatók, a reálgazdaság tekintetében jól áll, de már látni lehet, hogy a pénzügyi folyamatokon keresztül hamarosan recessziós környezetbe fog kerülni. Ha erre nem készül fel a kormány, az a legsúlyosabb hiba – mondta Varga Mihály, hozzátéve, a magas infláció és az európai energiaválság hátráltatni fogja az európai gazdaságok működését, ezért az energiaellátás kérdése, illetve a tározók feltöltése kulcskérdés lesz a következő hónapokban.

– A magyar energiatározók feltöltöttsége jelenleg 44 százalékos, a kormány mindent megtesz azért, hogy az éves szükséglet nagy részét biztosítsa – hangsúlyozta Varga Mihály, hozzátéve, ennek pénzügyi-költségvetési akadálya nincs, a forrásokat biztosítja a kabinet.

 

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az EU-FIRE Kft. orvosi segédeszközöket gyártó üzem átadásán Mátészalkán (Fotó: MTI/Vajda János) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.