Áramhiány lehet idén télen a franciáknál

Franciaország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb nukleáris gondjaival küzd, amelyek miatt télen nagyobb lesz az áramkimaradások kockázata, mint a szomszédos országokban – a franciák még a németeknél is nagyobb bajban lehetnek.

V4NA
2022. 08. 17. 7:13
null
FRANCE-ENERGY-NUCLEAR-EDF Fotó: JEAN-PHILIPPE KSIAZEK

Franciaország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb nukleáris gondjaival küzd, amelyek miatt télen nagyobb lesz az áramkimaradások kockázata, mint a szomszédos országokban – a franciák még a németeknél is nagyobb bajban lehetnek.

Franciaország nukleáris nagyhatalom: tavaly 56 reaktor működött az országban, melyek az áramtermelés több mint hetven százalékát adták. Mára azonban jelentősen visszaesett a termelés az atomerőművekben, ami nagyon komoly problémákhoz vezethet az Európában egyébként is rettegve várt őszi, illetve téli időszak küszöbén. Minden tényező szinte egyszerre sújtja a francia nukleáris ipart.

A szerencsétlenségek sorozata ott kezdődött, hogy 29 reaktort le kellett állítani, köztük a legnagyobbakat is – ezek körül tizenkettőt korrózió miatt kellett lekapcsolni. Kiderült ugyanis, hogy tavaly év végén több reaktorban is műszaki probléma lépett fel – egyre inkább mutatkoznak az öregedés jelei. A leállások a legnagyobb, 1500 megawattos N4-es reaktorok közül négyet, öt 1300 megawattos, hasonló felépítésű reaktort és három 900 megawattos egységet érintenek.

 

A reaktorok javítása, korszerűsítése vagy rendszeres biztonsági ellenőrzése miatt bekövetkezett leállások sorozata miatt Franciaország évtizedek óta a legalacsonyabb nukleáris teljesítményt produkálja. 

 

Az Électricité de France (EDF) jelenleg 18,5 milliárd euróra becsüli a csoport 2022-es bevételkiesését. Már előre látható, hogy télen áramhiány lesz. Ráadásul egyelőre nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben ki tudják javítani a technikai problémákat, a szakképzett munkaerő ugyanis hiányzik – de a javítások egyébként is rendkívül időigényesek.

A perzselő forróság tovább súlyosbította a problémát, az extrém időjárás miatt rendkívül nehézkessé vált az atomerőművek lehűtése, mert mindenhol jelentősen csökkent a folyók és a tározók vízszintje. Mindeközben az otthonok, az irodák és a gyárak hűtése további áramigényt teremtett. 

 

A kereskedők szerint a hiány még 2023-ban is jelen lehet Franciaországban. Ebből pedig az következik, hogy Franciaország energiaexportőrből importőrré válik. 

 

Ez – amellett, hogy a francia becsületet csorbítja – tovább súlyosbította az energiaellátás Európa-szerte tapasztalható szűkösségét, ami már eddig is hozzájárult ahhoz, hogy az infláció rekordszintre emelkedjen. Jelenleg Franciaország nagyobb bajban lehet, mint a szomszédos Németország, ahol rohammunkában próbálják pótolni valahogy a kieső orosz földgázt.

Miután a nyári hőség miatt egyre jobban megnövekedett az energiahasználat, a francia kormány gyors intézkedéseket vezetett be nemrég. A kiskereskedőket érinti például, hogy éjjel 1 és hajnali 6 óra között le kell kapcsolni a fényreklámokat, attól függetlenül, hogy mekkora városban van az adott üzlet. Továbbá a klimatizált üzletek ajtaja nem lehet nyitva, és télen nem lehet 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni, nyáron pedig 26 Celsius-foknál hűvösebbre hűteni a nagyáruházak belső tereit.

A kormány ősszel egy kommunikációs kampányt is indít annak érdekében, hogy a franciákat megismertessék a spórolási fortélyokkal. Például ha valaki este 10 és reggel 8 óra között mos, akkor sokkal kevesebb energiát használ, mint ha napközben indítaná el a gépet – vélekedik a kormány.

Borítókép: A Bugey atomerőmű az egyik az öt közül, amelyiknek engedélyezte a francia kormány, hogy az előírtnál melegebb vizet is visszaengedhet a természetbe (Fotó: Europress/AFP) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.