Az Északi Áramlat 1 már jobb lesz, mint új korában

Az újabb karbantartás hírére a gázár is reagált: a holland tőzsdén rögtön egy ötszázalékos ugrás következett be.

Magyar Nemzet
2022. 08. 20. 18:43
(FILES) This file photograph taken on November 8, 2011, shows a view of the gas pipeline prior to an inaugural ceremony for the first of Nord Stream's twin 1,224 kilometre gas pipelines through the Baltic Sea, in Lubmin, northeastern Germany. - Russian energy giant Gazprom is suspending its gas deliveries to Europe via the Nord Stream 1 pipeline from 31 August to 2 September for "maintenance". The company said on August 19, 2022 that on 31 August "the only gas compressor station Trent 60 will be shut down for three days for maintenance". Technicians from Siemens would also be involved. Maintenance is "always required after 1000 hours of operation". (Photo by John MACDOUGALL / AFP) Fotó: AFP/John MACDOUGALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét zajlanak az események az Északi Áramlat 1 körül: ez alkalommal a Gazprom azt jelentette be augusztus 19-én, hogy három napra, augusztus 31-től szeptember 2-ig leállítja a gázszállításokat. A szünetet a cég rutinjellegű karbantartási munkával indokolja, ami bizonyára így is igaz. Jóllehet, azt azért érdemes megjegyezni, hogy ilyen méretű és jelentőségű létesítményeknél nem szokás ad hoc jellegű karbantartási munkálatokat végezni, azokat egész évre már előre beütemezik – vélik egyes szakértők.

A közlemény szerint ebben az időszakban a Siemens Energy vállalattal közösen végzik el az egyetlen, még működő kompresszor karbantartását. Amennyiben nem találnak műszaki hibát, úgy három nap után újraindulhat a gázszállítás napi 33 millió köbméter kapacitással, ami nagyjából a maximális teljesítmény egyötöde. 

Mint a Portfólió.hu megírta, nem maradt érzéketlen a gázár sem a Gazprom azon bejelentésére, hogy augusztus végén pár napra leállítják az Északi Áramlat 1-et. A holland tőzsdén rögtön egy ötszázalékos ugrást lehetett látni.

Mint ismert tavaly tél óta az Európába érkező orosz gázszállítás mértéke szinte folyamatosan csökken. A Gazprom idén június eleje óta – technikai problémákra hivatkozva – már két lépcsőben negyven százalékkal csökkentette a vezetéken érkező gáz mennyiségét. Miközben volt egy tíznapos szintén karbantartási szünet, ami után Putyin elnök újraindította a gázforgalmat az Északi Áramlat 1-en keresztül, de csak a vezeték kapacitásának negyven százalékán.

Az Oroszországból Európába gázt szállító Északi Áramlat 1 páros csővezeték két gázturbina leállása miatt július 27-e óta a maximális kapacitásának csak mintegy húsz százalékán működik. Az egyik hajtóművet, amelyet a Siemens Energy Kanadában gyártott, Montrealba küldték javításra.

A Moszkva ellen az ukrajnai agresszió nyomán Kanada által bevezetett szankciók miatt a gyártó eleinte nem volt hajlandó visszaszállítani a megjavított berendezést Németországnak, de Berlin többszöri kérésére mégis a visszaadás mellett döntött. Oroszország azonban a berendezést még nem vette át a szükséges dokumentáció hiányára hivatkozva.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/John Macdougall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.