időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Komoly a verseny a bankok között a lakáshiteleknél

Magyar Nemzet
2022.08.19. 11:50 2022.08.19. 14:17
Komoly a verseny a bankok között a lakáshiteleknél

Bár komolynak érezzük a lakáshitelkamatok emelkedését, a Money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált kilenc banknál mindössze 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is – derül ki a pénzügyi portál adataiból.

Az elmúlt egy évben átlagosan 4,11 százalékkal emelkedett egy húszmillió forintos, húsz évre felvett lakáshitel kamata a Money.hu pénzügyi portál által vizsgált kilenc bank ajánlatainak összevetésében. A fenti adat annak fényében lehet érdekes, hogy ugyanezen időszak alatt a jegybanki alapkamat 9,55 százalékkal, 1,20 ról 10,75 százalékra emelkedett. Eközben a referenciakamatnak tekinthető tízéves bankközi kamat, a tízéves BIRS mértéke a 2021. augusztusi 2,68 százalékról 8.52 százalékra emelkedett. Mindez 5,84 százalékpontos emelkedésnek felel meg. 

A referenciamutatóktól történő elmaradás komoly bizonyítéka annak, hogy a bankok komolyan versenyeznek egymással, s persze annak is, hogy a bankok tisztában vannak vele: a kamatemelések folyamatosan szűkítik a fizetőképes, hitelezhető ügyfelek körét. 

 

Ezt bizonyítja az is, hogy volt olyan bank, ahol két hét után visszavágták a komolyabb meghirdetett kamatot, mert félő volt, hogy kiárazódik a termékük a piacról.

 

A bankok egymás közötti versenyében is komoly szórás mutatkozott. A hátunk mögött hagyott évben a legjobb ügyfeleknek kínált kamatát legkisebb mértékben 3,41 százalékponttal az OTP Bank emelte, ám a pénzintézet ajánlata továbbra is a legmagasabbnak számít a figyelt pénzintézetek között. 

Tavaly augusztusához képest 361 bázisponttal emelkedett a K&H Bank által kínált top kamat. A harmadik legkisebb emelő az Unicredit Bank volt, náluk az augusztus 20-át megelőző héten elérhető 7,29 százalékos kamatszint 383 bázisponttal magasabb, mint amilyen kamaton a bank ügyfelei lakáshitelt tudtak felvenni 2021 augusztusában.

A legkomolyabb mértékben, 468 bázisponttal a Gránit Banknál emelkedtek a lakáshitelkamatok, a CIB Banknál 4,64 százalékpont, a Raiffeisen Banknál 4,35 százalékponttal magasabb a ma ajánlott kamat az egy évvel ezelőtti szinthez képest. 

 

A Money.hu szakértői ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a pénzintézetek eltérő üzletpolitikát folytatnak, épp ezért a mostani összevetés csak pillanatfelvétel – akár egy hét múlva is más kamatokat találhatunk. Az elmúlt egy hétben az OTP és az UniCredit emelte a kamatait.

 

Míg a legdrágább árazás címét a hátunk mögött hagyott évben egyetlen hónapot leszámítva az OTP érdemelte ki, a legalacsonyabb kamatajánlat versenyében négy pénzintézet is érintett volt. Az elmúlt év során nyolc alkalommal az Unicredit ajánlata volt a legkedvezőbb a Money.hu kalkulátora szerint, a Gránit Bank két hónapban vitte a prímet, 1-1 alkalommal pedig az Erste Banknál és a CIB Banknál lehetett az adott hónap legkisebb standard kamatát elérnie az ügyfeleknek.

 

A portál szakértői ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a banki versenyben az egyre emelkedő kamatok miatt érdekes módon szűkül a top kamatok közötti különbség. 

 

Míg tavaly augusztusban a vizsgált kilenc bank közül a legjobb és a legrosszabb kamatajánlat között közel 2,4 százalékpontos volt a kamatkülönbség, addig az augusztus 19-i kondíciók szerint már csak 135 bázispont választja el a legkedvezőbb ajánlatot adó Unicredit 7,29 százalékos kamatát az OTP 8,64 százalékon elérhető topkamat szintjétől. A már fizetőképes kereslet változása vélhetően a későbbiekben még szorosabbá teszi a kamatok közötti szórást: az adatok szerint a példánkban szereplő hitelt évi tízszázalékos kamat mellett csak az az ügyfél tudja felvenni, akinek nettó 386 ezer forintos jövedelme van, ez bruttó 580 ezer forintos bér mellett érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Földi D. Attila)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.