Drágultak a hitelek valamennyi nagybanknál

Valamennyi nagybank drágábban kínálja a hiteleit azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10 százalék fölé emelte az alapkamatot. Jellemzően a személyi kölcsönök drágultak, a lakáshiteleknél pedig általánossá vált a nyolc százalék feletti THM – derül ki a  Bank360.hu összeállításából.

Magyar Nemzet
2022. 08. 16. 10:01
null
Budapest, 2022. június 8. Az OTP Bank több tízmilliárd forint értékû beruházással megvalósult új irodaháza a fõváros XIII. kerületében, a Madarász utcában. A Market Építõ Zrt. kivitelezésében épült, M12 nevet viselõ 84 ezer négyzetméteres irodaház hét emelet magas és három szint földalatti mélygarázs tartozik hozzá. Az épület LEED környezettudatos épület minõsítésû GOLD fokozattal rendelkezik, amit azért nyert el, mert olyan jövõbemutató és fenntartható megoldásokat alkalmaz, mint a korszerû gépészeti és elektromos rendszerek, a mennyezeti fûtés-hûtés, a hõszivattyú hulladékhõjének hasznosítása a melegvíz elõállításához, az esõvíz újrahasznosítás vagy az okos világításvezérlés. Az OTP Csoport Budapesten – a fiókhálózatot leszámítva – 27 különbözõ helyszínen mûködik, ezek közül számos egység az új épületbe költözik és a tervek szerint július közepére a bank több mint háromezer munkatársa már itt végzi a munkáját. A Nádor utcában lévõ székházépület továbbra is a központi irodaházként mûködik. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még július végén emelte 10,75 százalékra a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, a hazai bankok végül augusztus első felében követték le a drágulást, az összes nagybank változtatott a hiteltermékek feltételein. Ezúttal főleg a személyi kölcsönök voltak soron. Itt szinte minden nagy pénzintézet emelt, nem is kis mértékben. A bank360.hu elemzése rávilágít: ennek hatására újra általánossá vált, hogy ezeket a hiteleket a jegybanki alapkamat fölötti áron lehet csak megkapni. 

 

Mostanra csupán nagyon ritka kivétel maradt a 10,75 százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM). Jellemzően 13-14 százalék felett kezdődnek a nagyobb bankok személyihitel-ajánlatai. 

 

A régebben szokásosnak mondható elsejei kamatemelésekhez már nem ragaszkodnak a bankok, pedig ez augusztusban még hétfőre is esett. A személyi kölcsönök mellett a lakáshiteleknél is volt több hóközi drágítás. 

 

Ennek nyomán elbúcsúzhatnak az igénylők a nyolc százalék alatti THM-ektől, még magasabb jövedelemmel is itt kezdődnek az ajánlatok.

 

A CIB Bank a személyi kölcsönök feltételeit módosította, az ügyleti kamat a módosítás után 10,95 és 15,95 százalék között van, a legkedvezőbb kamat eléréséhez legalább 450 ezer forintos jövedelem szükséges, a felvett hitelösszegnek pedig el kell érnie a hétmillió forintot.

Az Erste Banknál az igazolt jövedelemtől és az igényelt hitelösszegtől függően eltérő, hogy mennyivel emelkedtek a személyi hitelek kamatai, az emelés egyaránt vonatkozott a szabad felhasználású és a hitelkiváltásra felvehető kölcsönökre is. Az elérhető ügyleti kamat 12,99 és 15,79 százalék között alakul. Szintén emelt az Erste a fogyasztóbarát személyi kölcsön kamatán, amit a jövedelem és a hitelösszeg mellett a választott futamidő is befolyásol. Az emelés mértéke 0,50–2,55 százalékpont között változott, így az ügyleti kamat 13,19 és 20,08 százalék közé esik. A legolcsóbb kamat eléréséhez a fogyasztóbarát hitelnél legalább 250 ezer forint nettó jövedelemre van szükség.

Egyforma mértékben emeltek augusztus 15-től a személyi hitelek kamatain a Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB Bank és a Takarékbank. A kamatnövelés mértéke a jövedelemtől függ és 1-2 százalék között van. A legkedvezőbb ajánlathoz 600 ezer forint jóváírás vállalása szükséges, így az ügyleti kamat 9,99 százalék az MKB és a Takarékbank esetén is. A 150 ezer forintos jövedelem 16,99 százalékos kamathoz elegendő az augusztus 15-i módosítás után. A fogyasztóbarát személyi kölcsön kamata 2 százalékponttal lett magasabb, 14,99 százalékos kamattal érhető el.

A Raiffeisen Bank is emelt a személyi kölcsönök kamatán. A standard kamat 1,50 százalékponttal, 19,45 százalékról 20,95 százalékra nőtt. A legkedvezőbb, 12,95 százalékos ügyleti kamatot aktív számlahasználattal és legalább 450 ezer forintos jövedelemmel lehet igénybe venni. 

Az UniCredit Banknál a standard kamat mértéke nem változott, az továbbra is kereken 18 százalék. A többi, jövedelemhez, igényelt hitelösszeghez és a hitelfedezeti biztosításhoz kötött személyi kölcsön kamata 0,05 és 2,50 százalékpont közötti mértékben emelkedett, és ezeket lényegesen olcsóbban is meg lehet kapni az egyes esetekben. A legkedvezőbb elérhető kamat így 10,80 százalék. Havi 150 ezer forintos nettó jövedelem jóváírása esetén a legkedvezőbb elérhető kamat 11,93 százalék, ehhez 6–10 millió forint közötti hitelösszeget szükséges felvenni és hitelfedezeti biztosítást is kell kötni. 250 ezer forintos jövedelemmel 11,84 százalék az elérhető legalacsonyabb kamat, 400 ezer forinttal pedig 10,80 százalék. 

A sort egyébként augusztusban még a K&H Bank nyitotta a személyi kölcsönöknél, amikor havi nettó 300 ezer forint jövedelem alatt 1,41 százalékpontot drágított, így az ügyleti kamat 17,40 százalékra módosult. A havi nettó 300 ezer forint feletti jövedelmű igénylőknek pedig 3,21 százalékponttal emelkedett a kamat, 15,20 százalékra – emlékeztetett rá a Bank360.hu.

Az OTP Bank augusztus 15-től a jelzáloghitelek feltételein módosított. A növelés mértéke kamatperiódusonként eltérő. A módosítás érintette a lakásvásárlásra, építkezésre, lakás- és egyéb hitel kiváltására felvehető kölcsönöket, emellett a szabad felhasználású jelzáloghiteleket is. 

Az UniCredit Bank a személyi kölcsönök mellett a jelzáloghitelein is módosított. A tízéves kamatperiódusú kölcsönök kamata 0,15, illetve 0,70 százalékponttal emelkedett, a fix kamatozású lakáshitelek és szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata pedig a választott futamidőtől függően 0,15–0,50 százalékponttal – olvasható az elemzésben.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.