Országos siker volt a Farmer Expo

Több mint 28 ezer néző volt kíváncsi a négynapos mezőgazdasági és élelmiszeripari expó 330 kiállítójának a termékeire.

Gőz József Miklós
2022. 08. 24. 16:00
A 31. Farmer Expo Debrecenben Forrás: haon.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy közönségsikert aratott a 31. Farmer Expo Debrecenben, ezt jelzi az is, hogy az ország legtávolabbi területeiről, sőt külföldről is érkezett kiállító és érdeklődő a nemzetközi agrártalálkozóra. Több mint 28 ezer fizető néző volt kíváncsi a négynapos mezőgazdasági és élelmiszeripari expó 330 kiállítójának termékeire. (A vásár szervezői szinte csak azért kérnek csekély belépődíjat, hogy ez a szám rögzítve legyen.) Ebben nincsenek benne például azok a szakemberek, akik a szakmai konferenciákon vettek részt. Utóbbiakon olyan témák kerültek elő, mint a Kárpát-medencei mezőgazdasági termelés jövője, vagy az ehhez szükséges víz megléte vagy nemléte. 

Nem véletlen, hogy minden témában nagy súllyal szerepelt az idei rendkívül hosszan tartó aszály, amely egyes gazdálkodóknak az összes termését megsemmisítette. Rekordszám: ötszázan vettek részt a téma megvitatásában az előzetesen regisztrált kétszázzal szemben, s az állattenyésztők összejövetelén is 150-en voltak. Mindannyian hallhatták, hogy a nyár elején még csak 300 mm csapadék hiányzott a talajból, amely szám augusztusra 450 mm-re nőtt. Az aszály miatt az ország termőterületéből húsz százalék, azaz egymillió hektár szinte kiszáradt.

A lehangoló statisztika az állattenyésztőket is megdöbbentette, hiszen a takarmányukról van szó. Ez nem gátolta meg őket abban, hogy egy korábban indított programjuk sikeres legyen: beszámolók szerint kocánként két-három malacszám-növekedést értek el a vemhes és anyakocák takarmányozásának fejlesztésével.

A látogatók szempontjából is érdekes állatbemutatók mindegyikét (ló, szarvasmarha, juh, kecske, nyúl, baromfi) – a sertések kivételével – meg tudták tartani. A százötven bemutatott ló között most – első alkalommal – negyven hidegvérű lovat is láthattak a nézők. Nyolc négyes és ötös fogat vett részt a bemutatókon, köztük népies fogatok is.

Borítókép: Több mint 28 ezer látogató érkezett a négynapos eseményre (Fotó: Haon.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.