A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Rendkívüli támogatást kapnak a kisebb benzinkutak

További támogatást kapnak a nehéz helyzetben lévő kisebb benzinkutak, erre a célra a kormány mintegy 18,5 milliárd forintot különített el. Nobilis Márton kereskedelempolitikai államtitkár a Független Benzinkutak Szövetségével folytatott tárgyalást követően jelezte: a támogatás összegét akár már ebben a hónapban megkaphatják a töltőállomások üzemeltetői. A szövetség rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy eldöntsék, végül megtartják-e a hétvégére tervezett demonstrációt.

2022. 08. 16. 14:10
benzinkút
20211115 Kaposfő Több mint harminc forinttal lett olcsóbb a 95-ös benzin és a normál gázolaj literenkénti ára a benzinkutakon. Egy kormányrendelet értelmében ezt a két üzemanyagfajtát hatósági áron, vagyis literenként csak 480 forintért lehet adni. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el a kabinet – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára. 

 

A kereskedelempolitikáért felelős államtitkár jelezte: a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók pedig akár már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

 

– A háború és a brüsszeli szankciók energiaválságot okoznak. Egész Európában bizonytalanná vált az olajszállítás, nincs elég benzin, és egekbe nőtt az üzemanyag ára. A magyar kormány azonban – Európában egyedülálló módon – immár 9. hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemanyag-ellátási helyzetet, a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében döntött a külföldi járművek kizárásáról és arról, hogy a céges autók után már nem jár a hatósági ár.

– A vidéki kisebb településen élők miatt fontosnak tartjuk azt is, hogy ne csak a nagy, hanem kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag – emelte ki az államtitkár. 

Mivel ezeket a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért az elmúlt hónapokban a kormány adó- és járulékkedvezményekkel, valamint áthidaló hitellehetőséggel és célzott fejlesztési program elindításával igyekezett könnyíteni a kisebb kutak helyzetén. Emellett bevezették a kis benzinkutak támogatási programját is, aminek keretében a vállalkozások literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. A lehetőséggel szeptember végéig élhetnek a kisebb töltőállomások üzemeltetői. – A kormány, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon – zárta szavait Nobilis Márton.

A Független Benzinkutak Szövetsége korábban közölte: a kisebb benzinkutak jelentős része komoly bajba került az elmúlt hónapokban, félő, hogy többségük nem tud talpon maradni tovább.

Ezért a hét végére, augusztus 20-ra és 21-re sztrájkot hirdettek, így az akcióhoz csatlakozott mintegy 500-600 töltőállomáson nem lehet majd tankolni. A tiltakozó akció ugyanakkor elképzelhető, hogy elmarad. 

Az Agrárminisztériumban folytatott megbeszélést követően a szövetség köszönetét fejezte ki a tárcavezető és a kereskedelempolitikáért felelős államtitkárnak, amiért meghallgatták a segélykiáltásukat. Egyúttal jelezték azt is, hogy ma délutánra rendkívüli közgyűlést hívott össze az FBSZ, hogy a megbeszélés eredményeit megvitathassa a tagság, és kidolgozhassák az álláspontjukat. Az FBSZ jelezte azt is, hogy tárgyalást kezdeményeznek a Mol NyRt. ügyvezetésével a vidéki területek jobb üzemanyag ellátása érdekében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.