időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Rendkívüli támogatást kapnak a kisebb benzinkutak

Köpöncei Csilla
2022.08.16. 14:10 2022.08.16. 14:27
Rendkívüli támogatást kapnak a kisebb benzinkutak

További támogatást kapnak a nehéz helyzetben lévő kisebb benzinkutak, erre a célra a kormány mintegy 18,5 milliárd forintot különített el. Nobilis Márton kereskedelempolitikai államtitkár a Független Benzinkutak Szövetségével folytatott tárgyalást követően jelezte: a támogatás összegét akár már ebben a hónapban megkaphatják a töltőállomások üzemeltetői. A szövetség rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy eldöntsék, végül megtartják-e a hétvégére tervezett demonstrációt.

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el a kabinet – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára. 

 

A kereskedelempolitikáért felelős államtitkár jelezte: a támogatási program lebonyolítója még ezen a héten megnyitja az igénylés lehetőségét, a pályázók pedig akár már augusztusban hozzájuthatnak az újabb támogatáshoz.

 

– A háború és a brüsszeli szankciók energiaválságot okoznak. Egész Európában bizonytalanná vált az olajszállítás, nincs elég benzin, és egekbe nőtt az üzemanyag ára. A magyar kormány azonban – Európában egyedülálló módon – immár 9. hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot – hívta fel a figyelmet. Majd hozzátette: a kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemanyag-ellátási helyzetet, a biztonságos üzemanyag-ellátás érdekében döntött a külföldi járművek kizárásáról és arról, hogy a céges autók után már nem jár a hatósági ár.

– A vidéki kisebb településen élők miatt fontosnak tartjuk azt is, hogy ne csak a nagy, hanem kis benzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag – emelte ki az államtitkár. 

Mivel ezeket a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, ezért az elmúlt hónapokban a kormány adó- és járulékkedvezményekkel, valamint áthidaló hitellehetőséggel és célzott fejlesztési program elindításával igyekezett könnyíteni a kisebb kutak helyzetén. Emellett bevezették a kis benzinkutak támogatási programját is, aminek keretében a vállalkozások literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. A lehetőséggel szeptember végéig élhetnek a kisebb töltőállomások üzemeltetői. – A kormány, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon – zárta szavait Nobilis Márton.

A Független Benzinkutak Szövetsége korábban közölte: a kisebb benzinkutak jelentős része komoly bajba került az elmúlt hónapokban, félő, hogy többségük nem tud talpon maradni tovább.

Ezért a hét végére, augusztus 20-ra és 21-re sztrájkot hirdettek, így az akcióhoz csatlakozott mintegy 500-600 töltőállomáson nem lehet majd tankolni. A tiltakozó akció ugyanakkor elképzelhető, hogy elmarad. 

Az Agrárminisztériumban folytatott megbeszélést követően a szövetség köszönetét fejezte ki a tárcavezető és a kereskedelempolitikáért felelős államtitkárnak, amiért meghallgatták a segélykiáltásukat. Egyúttal jelezték azt is, hogy ma délutánra rendkívüli közgyűlést hívott össze az FBSZ, hogy a megbeszélés eredményeit megvitathassa a tagság, és kidolgozhassák az álláspontjukat. Az FBSZ jelezte azt is, hogy tárgyalást kezdeményeznek a Mol NyRt. ügyvezetésével a vidéki területek jobb üzemanyag ellátása érdekében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.