A munkáltató is segíthet az áremelkedésektől félő dolgozójának

A fogyasztói árak emelkedése és a rezsiszabályok szigorítása miatt minden segítség jól jön, amivel az emberek spórolni tudnak. Néhány dologban a cégek is támogathatják a munkavállalóikat – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 13. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevásárláskor a világgazdaságot hónapok óta sújtó infláció miatt egyre magasabb árakkal találkozhatunk. A kormány nyáron döntött arról, hogy az energiaválság közepette a rezsicsökkentést az eddig megszokott módon nem lehet tovább fenntartani, és a gáz, valamint az áram fogyasztását csak az átlagfogyasztás mértékéig tudja kedvezményes áron biztosítani. Ráadásul a munkába járásra vagy épp a magáncélra használt személygépkocsik tankolása is jelentős terhet róhat a családokra.

Ebben a környezetben sok munkáltató dönthet úgy, hogy segítséget nyújt a munkatársainak. Ugyanakkor a munkáltató életét is megnehezítő költségemelkedések miatt egyáltalán nem mindegy, mennyibe kerül a cégnek ez a segítség.

Extra kifizetések, magasabb értékű kilométer-elszámolás is megjelenik a kínálatban, de ne felejtsük, hogy ezek a legtöbbször jövedelemként adóznak

– figyelmeztet Kardos Zoltánné, az L-Soft Zrt. outsource divíziójának igazgatója.

Napi kiadások

Habár az önsegélyező pénztári szolgáltatások között is megjelenik a közüzemi díjak támogatásának lehetősége, de ez csak egy viszonylag szűk körre, a védendő fogyasztókra vonatkoztatható. A pénztári célzott szolgáltatást többek közt inkább a gyermekekhez kapcsolódó költségek térítésére, lakáshitel-törlesztésre használhatja a munkavállaló kedvező adózással.

A munkaszerződés szerint távmunkában foglalkoztatottak esetén igazolás nélkül adható költségtérítés a munkavállaló számára adómentesen, ezzel is hozzájárulhat a munkaadó az otthoni rezsihez. Az adómentes támogatás mértéke a felek által meghatározott összeg, de havonta legfeljebb az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százaléka, ami 2022-ben 20 ezer forint/hó. Ugyanakkor ha a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, akkor a maximális havi értéket arányosítani kell a távmunkavégzéssel érintett munkanapokkal.

A juttatás további feltétele az is, hogy a távmunkában dolgozó munkavállaló a személyi jövedelemadóról szóló törvény eddigi lehetőségei alapján nem számol el külön internet- és rezsiköltségeket.

A munkába járás támogatása

A munkavégzési hely településének közigazgatási határán kívülről való munkába járás költségeit többféle kedvező adózású lehetőséggel is támogathatja a munkáltató.

Míg a jegy és a bérlet költségének 86 százalékát köteles téríteni a vállalkozás, akár a teljes összeg is kifizethető adómentesen.

Kilométer-elszámolás esetén speciális esetekben köteles a munkáltató 9 forint/kilométer térítést fizetni, de

minden közigazgatási határon kívülről érkezőnek adómentesen adható 15 forint/kilométer térítés.

Ebben az esetben nem kell ellenőrizni, hogy a munkavállaló saját gépjárművel érkezett-e, így több munkatárs is utazhat együtt, megosztva a költségeket.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.