A rezsiszámlán múlik majd a téli utazási kedv

A téli luxusutazásokra és a magas árkategóriájú körutakra a szezonálisnál szolidabban, de van kereslet, a középáras utószezoni repülős kiruccanások piacát viszont aláásta a rezsicsökkentés módosításának bejelentése. Az első fűtésszámlák kézhezvétele után derül ki, milyen tél vár az utazókra és utaztatókra. Az már biztos, hogy a nyárihoz hasonló mértékű, 20-30 százalékos áremelkedés várható a téli utazásoknál is – olvasható a VG.hu cikkében.

Forrás: Vg.hu2022. 09. 15. 12:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassulás látható a foglalásokban az utazási piacon a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése nyomán, a bénító hatás még mindig tart, de a kereslet újraerősödésében bíznak a piaci szereplők

– nyilatkozta a VG-nek Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke. Mint emlékeztetett rá, az orosz–ukrán háború kitörése után két hétre leállt, majd ismét beindult a piac, most hasonló tendenciában reménykednek, bár más dinamikával.

Kevesebb charterjárat

Az már látszik, hogy a magasabb árkategóriában vannak foglalások, van kereslet a kulturális körutazásokra is, de az utószezoni, a középáras és az az alatti kategóriában még jókora a megtorpanás.

A nyári árbevétel megközelítette a 2019-es évit, de utasszámban még elmaradt attól. 

A Covid előtti, heti hetven nyári charterjárat helyett idén nyáron átlagosan ötven közlekedett a népszerű tengerpartokra, zömében Görög- és Törökországba, valamint Egyiptomba, de az áremelkedések miatt az árbevétel majdnem hozta a három évvel ezelőtti szintet. 

A kedvelt nyári tengerparti célországokban 10-20, de sok helyen 30 százalékkal drágultak a szállások és a repülős viteldíjak is, a télen hasonló arányú áremelkedés valószínű.

Az áremelkedésben szerepet játszik, hogy a munkaerő mindenhol drágult, és a kapacitást a szolgáltatók még óvatosan alultervezték. A legtöbb helyen nem számítottak olyan kirobbanó forgalomra, mint amivel a Covid után végül szembesültek, most pedig a bizonytalan és hektikus árazású gáz- és áramvásárlás nehezíti a tervezést.

Egymilliós utazás

Télen Dubaj, Egyiptom, a Kanári-szigetek, Mauritius, a Maldív-szigetek, a Seychelle-szigetek és az újranyitott Bali lehet a sláger az utazók körében. Visszatérhet Thaiföld is a kínálatba, de még nem olyan óriási mértékben, mint korábban, amikor tömegek vehették célba télen a vendégszerető ázsiai országot. A 200-300 ezer forintos téli nyaralásoknak végük, sőt, a fejenkénti 500 ezres egzotikus utazások sincsenek már a palettán. Aki egzotikus utazásra készül, 900 ezer és egymillió forint közötti részvételi díjakkal számolhat már a MUISZ elnöke szerint.

Köddé válnak a bajban

Az utazási irodák nyújtotta biztonság továbbra is egyre fontosabb érték, és az utazók egyre nagyobb arányban térnek vissza a legitim vállalkozásokhoz. Még mindig vannak azonban olyan óvatlan utasok, akik a ténylegesnek vélt árelőny miatt nem kevés pénzt kockára téve, magukat utazási irodának vagy utazási szakértőnek nevező vállalkozásokhoz fordulnak, amelyek elsősorban a közösségi médiában találnak megfelelő terepre, ahonnan baj esetén nyomtalanul eltűnnek – figyelmeztetett a szakmai szövetség elnöke. Ezek az ellenőrizhetetlen hátterű vállalkozások veszélyt jelentenek az utazókra, hiszen nem rendelkeznek olyan vagyoni biztosítékkal, mint a Magyarországon hivatalosan bejegyzett, jogszerűen működő utazási irodák – tette hozzá Molnár Judit.

Utószezonban sem olcsó

Az utószezonban alacsonyabb kategóriában, európai tengerparti úti célok esetében vannak 200–350 ezer forint közötti akciós részvételi díjak, de a magasabb kategóriájú szolgáltatásoknál inkább a 400–500 ezer forintos összeg a jellemző már.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.