Az MNB 89 millió forintra bírságolta az OTP-csoportot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatát követően 89 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTP-bankcsoporttal szemben egyebek közt az IT-biztonságra, a hitelkockázatra, a tőkemegfelelésre, a vállalatirányításra, a felügyeleti adatszolgáltatásra és a betétbiztosításra vonatkozó hiányosságok miatt. A feltárt hibák nem hordoznak rendszerkockázatot, és a felügyeleti intézkedések nem érintik a bankcsoport megbízható működését – közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

Forrás: MTI2022. 09. 23. 9:22
null
Budapest, 2022. június 8. Az OTP Bank több tízmilliárd forint értékû beruházással megvalósult új irodaháza a fõváros XIII. kerületében, a Madarász utcában. A Market Építõ Zrt. kivitelezésében épült, M12 nevet viselõ 84 ezer négyzetméteres irodaház hét emelet magas és három szint földalatti mélygarázs tartozik hozzá. Az épület LEED környezettudatos épület minõsítésû GOLD fokozattal rendelkezik, amit azért nyert el, mert olyan jövõbemutató és fenntartható megoldásokat alkalmaz, mint a korszerû gépészeti és elektromos rendszerek, a mennyezeti fûtés-hûtés, a hõszivattyú hulladékhõjének hasznosítása a melegvíz elõállításához, az esõvíz újrahasznosítás vagy az okos világításvezérlés. Az OTP Csoport Budapesten – a fiókhálózatot leszámítva – 27 különbözõ helyszínen mûködik, ezek közül számos egység az új épületbe költözik és a tervek szerint július közepére a bank több mint háromezer munkatársa már itt végzi a munkáját. A Nádor utcában lévõ székházépület továbbra is a központi irodaházként mûködik. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Balaton József
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztató szerint az MNB az OTP-csoport hat tagjánál – OTP Bank Nyrt. (OTP Bank), Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt. (Merkantil Bank), OTP Lakástakarékpénztár Zrt. (OTP Ltp.), OTP Jelzálogbank Zrt. (OTP JZB.), OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt. (OTP Faktoring) és OTP Ingatlanlízing Zrt. (OTP Ingatlanlízing) – az ellenőrzés 2019. március 31.-től tekintette át a bankcsoport működését. Az ellenőrzés 35 témakört érintett, amelyek nagyobb részében nem találtak hiányosságot.

A csoport vizsgálata során az MNB a kiszervezett tevékenységek késedelmes bejelentésével és a belső ellenőrzés általi rendszeres felülvizsgálatok elmaradásával, valamint a csalásmegelőzési tevékenységgel kapcsolatban azonosított eseti hiányosságokat.

A hitelezési kockázatok kapcsán a jegybank megállapította, hogy nem volt megfelelő az ügyfélcsoportképzés-szabályozás, a nem teljesítő ügyfél definíció alkalmazása. A vizsgálat hiányosságot tárt fel a tőkeszükséglet-számításban, továbbá hibásan, illetve hiányosan teljesültek egyes felügyeleti adatszolgáltatások.

Az MNB az informatikai és információbiztonsági működésben problémaként azonosította többek között a kritikus rendszerek és adatközpontok katasztrófaelhárítási tesztjeinek hiányosságait is.

Mindezek nyomán a jegybank a pénteken publikált határozataiban az OTP Bankra 55 millió, a Merkantil Bankra 18 millió, az OTP Ltp.-re 6 millió, az OTP JZB.-re 3 millió, az OTP Faktoringra 5 millió, az OTP Ingatlanlízingre pedig 2 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, valamint kötelezte az intézményeket a feltárt hiányosságok kijavítására és beszámolásra a megtett intézkedésekről.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB figyelembe vette a csoport jelentős pénzpiaci súlyát, valamint a vizsgálat során feltárt egyes jogsértések kockázati besorolását. 

Enyhítő körülményként értékelte a jegybank ugyanakkor azt, hogy több szabályszegés egyedi szinten, illetve alacsony gyakorisággal fordult elő, és a bank már a vizsgálat ideje alatt megkezdte a hiányosságok megszüntetését – közölte az MNB.

Borítókép: az OTP Bank több tíz milliárd forint értékű beruházással megvalósult új irodaháza a főváros XIII. kerületében (Fotó: MTVA/Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.