Folytatódik a földértékesítési program

Újabb állami földterületek kerülhetnek a gazdálkodók kezébe. Az Agrárminisztérium földértékesítési programjának keretében ez alkalommal több mint 2300 darab, tíz hektárnál kisebb parcellára tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők.

Magyar Nemzet
2022. 09. 30. 11:46
Szalmabálák körbála föld termőföld szántóföld Tarpai szőlőhegy szőlő-hegy szolohegy borvidék szőlőtermesztők bortermelők boraszatok pincek Tarpa 2021.07.22 fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Fotó: Nemeth Andras Peter/Szabadföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb, tíz hektárnál kisebb földterületeket hirdetett meg értékesítésre a Nemzeti Földügyi Központ. A szántókra, rétekre és legelőkre a korábbi eljárásokhoz hasonlóan, a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve lehet elektronikusan vételi ajánlatot tenni – hívta fel a figyelmet közleményében az Agrárminisztérium.

A tárcától megtudtuk: a szeptember 30-tól folytatódó földértékesítési programban több mint 2300 darab – összesen 3000 hektárt kitevő – kisebb, állami tulajdonú földet vásárolhatnak meg a gazdálkodók. 

A program ezen szakasza több mint ezer települést érint, a kínálatban szereplő parcellák negyven százaléka szántó, rét, legelő, a többi pedig vegyes művelési ágú ingatlan. A területekre 30 napig, azaz 2022. október 30-ig tehetnek vételi ajánlatot az érdeklődők. 

–  A magyar gazdálkodóknál jó helyen van a föld, mindennapi munkájukkal ők művelik meg ezeket a területek és élelemmel látják el a magyar háztartásokat – mutatott rá az Agrárminisztérium. 

A földértékesítési program keretein belül olyan ingatlanhányadokat is megvételre kínál a földügyi központ, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban. Ezzel a lépéssel is felgyorsulhat az osztatlan közös földtulajdon felszámolása. 

– Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, melyhez a mostani földértékesítési program jó lehetőséget kínál – emelte ki közleményében a minisztérium. 

A tárca tájékoztatása szerint az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kínált földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokat is eladja az állam. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Szabad Föld/Németh András Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.