időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Magyarország lehet a kivétel az európai recesszió alól

Forrás: Vg.hu
2022.09.01. 07:28 2022.09.01. 10:10
Magyarország lehet a kivétel az európai recesszió alól

Nem zárható ki, Magyarország lokális kivétel lesz egy recessziós európai környezetben, főleg azok után, hogy egy negyedévi előnyünk van a technikai recesszió szempontjából. De ehhez kellenek az uniós források és az is, hogy az energiaárak végre normalizálódjanak – írja a VG.

Amennyiben a mostani brutálisan magas gázárszint hosszú távon fennmarad, akkor a visszaesést Magyarország sem fogja tudni elkerülni. Viszont ha a helyzet hamarabb normalizálódik, akkor erre még lehet esély – mondta a VG-nek Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője.

Szinte biztos, hogy nagyon nehéz időszak elé néz Európa, a recesszió árnya egyre fenyegetőbben terül szét az uniós gazdaságok felett. A mi számunkra pedig adódik a kérdés, hogy Magyarország képes lehet-e ellenállni a külső folyamatoknak és elkerülni a gazdaság visszaesését. Erről először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Tusnádfürdőn, legutóbb pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Tranzit fesztiválon vetette fel, sőt a tárcavezető egyenesen  úgy fogalmazott, hogy „szerencsére Magyarország lokális kivétel tud lenni ebben a kontinentális recessziós környezetben”.

 

Regős Gábor úgy látja, ez gyakorlatilag az eddigi növekedési többlet megőrzését vagy növelését jelentené, ami a második negyedéves GDP-adatok alapján szerinte egyáltalán nem lehetetlen, főleg azok után, hogy nagyon sok országgal szemben a technikai recesszió szempontjából van egy negyedév előnyünk. 

 

Az április–július közötti időszak alatt a magyar gazdaság 6,5 százalékkal bővült éves szinten, az előző negyedévhez képest pedig 1,1 százalékkal, ami lassulásra utal, ám az elemzői várakozásoknál egyértelműen kisebb ütemű. Ráadásul a visegrádi országok viszonylatában is mutatós a magyar gazdaság teljesítménye, különösen Lengyelországhoz képest, ahol negyedéves bázison már csökkent a kibocsátás. Összességében a magyar növekedés 2,5 százalékkal haladta meg az EU átlagát, tehát a felzárkózási többlet fennmaradt. 

Ahhoz, hogy Magyarországnak legyen esélye arra, hogy lokális kivétel legyen egy recessziós európai környezetben, mindenképpen meg kell állapodni az Európai Bizottsággal az uniós forrásokról 

– mondta a VG-nek Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: Szijjártó Péter gyárlátogatáson a Metal Shredder Hungary Kft. üzemében a támogatásról szóló oklevél átadása után 2021. március 18-án. Új üzemet épít a Metal Shredder Hungary Kft. a Vajdaságban. A nemesfém tartalmú elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó magyar cég az 546 millió forintos beruházáshoz 325 millió forint kormányzati támogatásban részesült (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.