Már kapható a rögzített árú tűzifa

Hamarosan a megérkezhetnek az első, hatósági áras tűzifaszállítmányok a háztartásokba. A kormány által elindított tűzifaprogram keretein belül már jelezhetik az igényeket a vásárlók. Az állami erdőgazdaságokban három kategóriájú faanyag közül választhatnak a vásárlók.

Magyar Nemzet
2022. 09. 18. 10:23
tűzifa
2020.12.09 Szociális tüzifa a rácalmási önkormányzat udvarán Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter közölte: az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is jelezhetik az érdeklődők.  

– A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Majd hozzátette: a kialakult energiaválság miatt meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. 

Nagy István Facebook bejegyzésében jelezte: a kormány döntésének köszönhetően aki szeretné, az teljesen vagy részben tűzifával is kiválthatja a gázfűtést. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az igényt előre jelezni kell, a hatósági árat pedig helyben ki kell fizetni. Ezt követően kapnak tájékoztatást a vásárlók arról, hogy mikor és hova lehet menni a tüzelőért. 

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyőtűzifa alapanyag vásárolható. A program keretében elérhető hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára a keménylombos tűzifa esetében erdei köbméterenként harmincezer forint, a lágylombos és a fenyőfa pedig egyaránt 19 ezer forintos áron kapható az erdőgazdaságokban. 

– Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll rendelkezésre az országban. Az erdészeteink folyamatosan teljesítik a lakossági megrendeléseket amellett, hogy vigyázunk az erdők védett értékeire, fáira – hangsúlyozta a miniszter. Szavai szerint az őszi fakitermelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik. 

Fontos, hogy a most elinduló tűzifaprogramban minden vásárló tíz köbméteres mennyiséghez juthat hozzá, ebbe pedig beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki, ezen felül továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

A témával kapcsolatban, illetve az intézkedés részleteiről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tett közzé egy videót hivatalos közösségi oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Zsedrovits Enikő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.