időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Már kapható a rögzített árú tűzifa

Magyar Nemzet
2022.09.18. 10:23 2022.09.18. 14:03
Már kapható a rögzített árú tűzifa

Hamarosan a megérkezhetnek az első, hatósági áras tűzifaszállítmányok a háztartásokba. A kormány által elindított tűzifaprogram keretein belül már jelezhetik az igényeket a vásárlók. Az állami erdőgazdaságokban három kategóriájú faanyag közül választhatnak a vásárlók.

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter közölte: az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is jelezhetik az érdeklődők.  

– A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsicsökkentésére – hívta fel a figyelmet a tárcavezető. Majd hozzátette: a kialakult energiaválság miatt meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. 

Nagy István Facebook bejegyzésében jelezte: a kormány döntésének köszönhetően aki szeretné, az teljesen vagy részben tűzifával is kiválthatja a gázfűtést. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb tíz erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az igényt előre jelezni kell, a hatósági árat pedig helyben ki kell fizetni. Ezt követően kapnak tájékoztatást a vásárlók arról, hogy mikor és hova lehet menni a tüzelőért. 

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyőtűzifa alapanyag vásárolható. A program keretében elérhető hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára a keménylombos tűzifa esetében erdei köbméterenként harmincezer forint, a lágylombos és a fenyőfa pedig egyaránt 19 ezer forintos áron kapható az erdőgazdaságokban. 

– Mindenkit megnyugtatok, hogy a jó erdőgazdálkodásnak köszönhetően a fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll rendelkezésre az országban. Az erdészeteink folyamatosan teljesítik a lakossági megrendeléseket amellett, hogy vigyázunk az erdők védett értékeire, fáira – hangsúlyozta a miniszter. Szavai szerint az őszi fakitermelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik. 

Fontos, hogy a most elinduló tűzifaprogramban minden vásárló tíz köbméteres mennyiséghez juthat hozzá, ebbe pedig beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki, ezen felül továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

A témával kapcsolatban, illetve az intézkedés részleteiről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tett közzé egy videót hivatalos közösségi oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Dunaújvárosi Hírlap/Zsedrovits Enikő)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.