Kevesebb fát hasznosítunk egy évben, mint amennyit ültetünk

Ki tudja elégíteni a megnövekedett lakossági tűzifaigényt a Pilisi Parkerdő Zrt., ráadásul a társaság úgy teszi ezt, hogy magát az erdőt – mint Magyarország zöldtőkéjét – ez semmiképpen sem veszélyezteti. A társaság területén az erdők élő fakészlete minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik.

2022. 09. 06. 10:49
© Unger Tamás
Fakitermelés a Kőszegi-hegységben. 20210204 Kőszeg Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Szilvási Zsolt fakitermelő Fotó: Unger Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban megjelent, a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kapcsán a Pilisi Parkerdő Zrt. számos lakossági, önkormányzati, civil és egyéb aggódó megkeresést kapott – erről a társaság közleményben tájékoztatott. Ezekből kiderült, hogy a kérdezők egyik része a fákat és az erdőket félti, másik része pedig azért aggódik, hogy lesz-e télire tüzelője.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a megkeresések kapcsán kifejtette, hogy a társaságuk 65 ezer hektáron gazdálkodik a főváros és tágabb térségében, működési területükön jelenleg 11 millió köbméterre tehető az erdők élő fakészlete, amely minden évben 267 ezer köbméterrel növekszik.

– Évente átlagosan 180-190 ezer köbméternyi faanyagot hasznosítunk, amelynek több mint ötven százaléka a lakossági tűzifa. A parkerdő is tapasztalta a nyáron megnövekedett lakossági tűzifaigényt, amit a fenntartható erdőgazdálkodásnak köszönhetően ki is fog tudni elégíteni – mutatott rá a szakember.
A Pilisi Parkerdő a közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar erdőgazdálkodás száz év alatt 11 százalékról 22 százalékra növelte hazánk erdővel borított területeinek arányát. Kiemelték, hogy ez a változó történelmi korszakokat átívelő eredmény nem valósulhatott volna meg a magyar erdészek erdők és természeti értékek iránti mély elkötelezettsége, felelősségvállalása és szakmai felkészültsége nélkül.

Ezekre az értékekre és eredményekre a jelenlegi helyzetben is támaszkodhat a magyar társadalom és minden, az erdők és fák sorsáért aggódó ember. Az erdőgazdálkodás fenntarthatóságát hosszú távon közös társadalmi érdekünk fenntartani, hiszen az erdő szolgáltatásaira nemcsak jövőre, hanem ötven, száz, kétszáz év múlva is számítunk. És nemcsak a faanyagra, hanem a klímavédelmi, vízvédelmi, természetvédelmi és egészségvédelmi szolgáltatásokra is

– tették hozzá.
A társaság hangsúlyozta, hogy a Pilisi Parkerdő a hazai erdőgazdálkodás terén alapítása óta úttörőnek számít a fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodás terén. A folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelés széles körű alkalmazásának eredményeként az elmúlt két évtizedben az arra alkalmas területeken háttérbe szorította a tarvágásos és felújítóvágásos eljárásokat. Emellett, mint megjegyezték, a Pilisi Parkerdő 2020 óta dolgozik városierdő-fejlesztési programján, amelynek lényege Budapest és környékének klímavédelme és a lakosság rekreációs igényei­nek megfelelő kiszolgálása.

Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a kormányrendelet, amely egyébként nem utasításokat, hanem csak energia-vészhelyzetben alkalmazható lehetőségeket tartalmaz, nem változtatja meg a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási gyakorlatát. Tevékenységünk célja továbbra is a fenntartható, tartamos erdőgazdálkodás. Fontos azonban tudni, hogy Magyarországon a faanyag az egyetlen újratermelhető nyersanyagunk. Évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyi erdő megújul, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani

– foglalta össze Reinitz Gábor. Hozzátette: az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így tudnak szükség esetére több faanyagot elérhetővé tenni úgy, hogy magát az erdőt – mint Magyarország zöldtőkéjét – semmiképpen sem veszélyeztetik.

Borítókép: Nincsenek veszélyben az erdőink (Fotó: Vas Népe/Unger Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.